Gospodine Ministre, jezik bošnjačkog naroda je bosanski jezik!

Složit ćete se da je sramotno negiranje bosanskog jezika od bilo koga da dolazi i da je to anticivilizacijski čin. Nas jeste iznenadilo da se to dešava u ministarstvu na čijem čelu se nalazi Bošnjak. Jer politikom i praksom negiranja bosanskog jezika u Vladi Crne Gore ustvari negirate sebe kao Bošnjaka, bošnjački narod i jedinu bošnjačku maticu BiH.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada su se obratili Ministru prosvete Crne Gore Damiru Šehoviću, povodom negiranja bosanskog jezika:

Ministarstvo prosvjete Crne Gore
N/r Dr. Damir Šehović, ministar
Vaka Đurovića b.b. 81 000 Podgorica Crna Gora
mps@mps.gov.me

Poštovani ministre Šehović,

Institut za istraživanje genocida Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike obaviješteni su da Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo prosvjete, u svojim službenim aktima koristi nepostojeći i za bošnjački narod neprihvatljiv pojam „bošnjački jezik“ umjesto zvaničnog imena bosanski jezik. Između ostalog, to je slučaj i prilikom dodjele stručnih zvanja onim nastavnicima čiji jezik je bosanski i predaju ga u školama u skladu sa školskim programima, a koji je ujedno zagarantiran Ustavom Republike Crne Gore. To predstavlja direktno kršenje prava nastavnika, a posebno učenika koji su govornici bosanskog jezika na njihov vlastiti maternji jezik te ukupni njihov kulturni i nacionalni identitet.

Bosanski jezik ima svoje utemeljenje u stotinama godina historije države BiH. On je sebe kroz prošlost nazvao bosanskim i on je, primarno, jezik bošnjačkog naroda ma gdje živio, te svih onih koji BiH doživljavaju kao svoju domovinu. Kontinuirano negiranja bosanskog jezika je jedan od ključnih segmenata velikonacionalističkih politika koje imaju aspiracije prema državanom prostoru BiH  i uništenju bošnjačkog naroda. Vjerujemo da pratite političke tokove u susjedstvu Crne Gore, gdje je negiranje bosanskog jezika jedan od bitnih ciljeva velikonacionalističkih ideologija za nastavak morbidne antibosanske politike i prakse i glavno oruđe u izvrtanju historijskih činjenica za ciljano negiranje bošnjačkog naroda i bosanskohercegovačke države.

Nadamo se da vam je poznato da bošnjački narod sebe legitimira sa bosanskim jezikom. Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bošnjačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to bosanski jezik. Naziv bosanski jezik jeste aspiracija i na državu BiH jer je nastajao na bosanskohercegovačkoj zemlji. Bosanski jezik je neosporna, naučno utemeljena, historijska i kulturološka činjenica. Kao što Bošnjaci imaju pravo da svoj jezik imenuju bosanskim, tako isto bosanski jezik je bio, jeste i ostat će ključna dimenzija države BiH. Nikada, niko i nigdje nije prisiljavao neki narod na to kako će zvati svoj jezik. Svaki narod ima pravo da zove svoj jezik kako on hoće. U našem slučaju, imamo povijest, imamo gramatike i rječnike bosanskog jezika stare nekoliko stoljeća, tako da su i naučne činjenice na našoj strani. Negiranje bosanskog jezika jeste negiranje bošnjačkog naroda i negiranje države BiH. 

Gospodine Ministre, 
Neprihvatljivo je negirati naziv jezika jednog historijski apsolutno verificiranog naroda koji tim jezikom govori više od hiljadu godina, a njime piše više od osam stoljeća i na kojem je taj narod stvorio i svijetu u nasljeđe ostavio ogromno duhovno i literarno blago.  

Složit ćete se da je sramotno negiranje bosanskog jezika od bilo koga da dolazi i da je to anticivilizacijski čin. Nas jeste iznenadilo da se to dešava u ministarstvu na čijem čelu se nalazi Bošnjak. Jer politikom i praksom negiranja bosanskog jezika u Vladi Crne Gore ustvari negirate sebe kao Bošnjaka, bošnjački narod i jedinu bošnjačku maticu BiH. To je jezička i nacionalna autonegacija. Kroz historiju bosanski jezik je pobijedio sve one koji su ga negirali. Preživjet će i ovo. Mi govorimo o kontinuitetu bosanskoj jezika i sistemu koji pokušava da to negira. Negatori bosanskog jezika i države BiH nisu uspjeli i doživjeli su historijski poraz. Suvereno je pravo svakog naroda da svoj jezik naziva svojim historijskim imenom, koje je njemu razumljivo i blisko i koje za njega ima faktičku historijsku vjerodostojnost. Negiranje jezika jednako je negiranju naroda i njegova ukupnog duhovnog i kulturnog naslijeđa oblikovanog na maternjem jeziku, negiranje bosanskog jezika jest negiranje prava na život državi BiH, prava na nacionalno dostojanstvo, prava na mirniju budućnost. Za bosanskohercegovačke građane u SAD i Kanadi koji govore bosanskim jezikom nije prihvatljivo da bilo ko od izabranih predstavnika na bilo kojem nivou i u bilo kojoj instituciji pravi kompromis oko imena bosanskog jezika i pokušajima da ga se zamijeni nekim neustavnim terminima koji su izmišljeni.
Mi, Bošnjaci u Americi i Kanadi, hoćemo da vjerujemo da znate, i da ste uvidjeli da je to velika greška koju će te bez odlaganja ispraviti. Ujedno se nadamo da će te se kao bošnjački intelektualac i ministar ubuduće zalagati da se u svim školama Crnoj Gori, gdje je to bude neophodno, omogućiti bošnjačkoj djeci da uče bosanski jezik i na taj način ispoštovati ustavna načela.

S poštovanjem,

Emir Ramić, Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

Mirzet Mujčić, Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike