31. MAJ – Dan Bijelih Traka, početak genocida nad Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru

Photo - klix.ba - Zrtve genocida u Prijedoru

U ime američkih i kanadskih Bošnjaka od kojih mnogi dolaze iz Prijedora, Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) kao glasovi žrtava i svjedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima, posebno Bošnjacima, traže vašu podršku za kampanju “Dan bijelih traka u SAD i Kanadi”. Kampanja “Dan bijelih traka”, čiji je cilj borba za prava civilnih žrtava na sjećanje, komemoracije i memorijale tamo gdje im se to zabranjuje i podsjećanje na stradanje Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora, odvija se u cijelom svijetu 31. maja svake godine kao simbol početka genocida koga su izvršili vlasti bosanskih Srba i njihovi pomagači nad Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru.

Uz znak sjećanja na nevine žrtve ponovo IGK i KBSA skreću pažnju američkoj i kanadskoj javnosti na ustrajno negiranje zločina počinjenih u Prijedoru od strane lokalne vlasti.

31. maja 1992. godine vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su naredile nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. To je bio početak genocida, masovnih pogubljenja, masovnih mučenja i ubijanja u koncentracionim logorima smrti, masovnih silovanja i masovnih i nasilnih protjerivanja, što je rezultiralo nasilnom uklanjanju više od 94% Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora.

To je bio prvi put od 1939. godine i nacističkog proglasa, a po kojem su poljski Jevreji morali nositi žute trake sa plavom Davidovom zvijezdom oko rukava, da su članovi jedne etničke ili religijske grupe na ovaj način bili obilježeni za istrebljenje. Od 1992. do 1995. godne u Prijedoru je ubijeno 3173 civila, uključujući 102 djece i 256 žena. U prijedorskim koncetracionim logorima smrti je bilo zatočeno 31.000 ljudi, djece i žena. Više od 53.000 stanovnika općine Prijedor je opljačkano, poniženo i protjerano. Sva vjerska, kulturna i ekonomska dobra Bošnjaka i Hrvata u općini Prijedor su totalno uništena.

IGK i KBSA informišu američku i kanadsku javnost na policijske zabrane komemorativnih skupova žrtvama i odbijanje gradskih vlasti da dozvole izgradnju memorijala civilnim žrtvama u Prijedoru i na lokaciji logora smrti u Omarskoj.

Zbog gore navedenih ugrožavanja ljudskih prava i sloboda u Prijedoru IGK i KBSA pozivaju vas da se soladarišete sa žrtvama genocida u Prijedoru. Pozivamo vas da se pridružite kampanji “Bijelih traka u SAD i Kanadi” 31. maja. Tako čete na najbolji način dati vaš doprinos pobjedi istine i pravde, podsjetiti svijet da dobro uvijek pobjedi zlo i da nevine žrtve nikada neće biti zaboravljene.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK)
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)