Opozicija s građanima u Skupštini naroda RS-a

Banjoj Luci je u ponedjeljak navečer održan susret skupštinskih poslanika opozicionog Saveza za promjene s građanima, nazvan Skupština naroda.

Poziv za skup je poslan svim građanima preko društvenih mreža, uz poruku da žele da im direktno saopće stvarno stanje u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Vlast, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, tvrdi opozicija, krši Ustav i zakone i želi kontrolirati sve institucije.

‘Narod se oslobodio straha’

Povod za organizaciju Skupštine naroda bilo je i prošlo zasjedanje Narodne skupštine RS-a, jer je revizorski izvještaj o stanju budžeta izbačen sa dnevnog reda, a glavni revizor Duško Šnjegota, kako su rekli iz opozicije, primoran da podnese ostavku.

“Želimo razgovarati o ekonomskim, socijalnim, demografskim i svim drugim pokazateljima, ali i o revizorskom izvještaju i svemu onome što je RS dovelo u vrlo lošu poziciju. Narod se oslobodio straha. Mi smo večeras s građanima Banje Luke odlučili da o svemu potpuno otvoreno, precizno i istinito govorimo i da pokažemo da mi ja ovaj način štitimo RS od režima koji urušava, napada…“, kazao je Branislav Borenović, zastupnik Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini RS-a.

Građani su, između ostalog, kazali da su skupu prisustvovali da bi “čuli što ne mogu čuti u Narodnoj skupštini” i da žele čuti nove programe i prijedloge.

Poslanik Napredne Srpske u Narodnoj skupštini RS-a Đorđić istakao je da su nedavna dešavanja u parlamentu RS-a “kap koja je prelila čašu”.

‘Reći ćemo istinu o režimu’

“RS je predugo čekala da se ova čaša prelije. Mi poštujemo ustanove RS-a. Nismo se odlučili na nasilje i da nasiljem nametnemo svoje stavove. Nismo rušili ustanove. Nijedan dio inventara nismo pomjerili sa svoga mjesta. Obići ćemo cijelu RS i pronijet ćemo istinu o režimu”, kazao je Đorđić.

Na Skupštini naroda su govorili lideri opozicionih stranaka Vukota Govedarica (Srpska demokratska stranka), Branislav Borenović (PDP), Dragan Čavić (Narodni demokratski pokret), Milanko Mihajlica (Srpska radikalna stranka RS-a) i Goran Đorđić (Napredna Srpska).

U Banski dvor su, prije početka Skupštine, došli i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz srpskog naroda Mladen Ivanić i bivši predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Izvor: Al Jazeera i agencijeskupstina_naroda_rs_ajb_3