Istarski antifašisti izviždali Kolindu Grabar-Kitarović

Hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović izviždali su na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u Pazinu kada se osvrnula na doprinos katoličkog svećenstva međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka, dokumenta kojim je Istra sjedinjena s ostatkom Hrvatske.

Dok je govorila o doprinosu Katoličke crkve pripajanju Istre Hrvatskoj, kao i sam spomen svećenstva, predsjednicu Grabar Kitarović su iz publike izviždali predstavnici antifašista.

Isto se dogodilo i saborskom zastupniku Antonu Klimanu, kao izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora, koji je na spomen Katoličke crkve prekidan zvižducima.

Grabar Kitarović je podsjetila kako su upravo u Istri pale prve žrtve fašizma u Europi i u njoj se razvio prvi antifašistički pokret.

“Svaki istarski domoljub bio je antifašist, neovisno o ideološkoj pripadnosti, a poseban doprinos toj narodnoj borbi za slobodu dalo je katoličko svećenstvo”, istaknula je predsjednica nakon čega se u dvorani pazinskog spomen-doma čulo negodovanje i dobacivanje simpatizera antifašističke borbe.

Oni su, međutim, na svako spominjanje Josipa Broza Tita gromoglasno pljeskali i uzvikivali njegovo ime.

Ispratili je partizanskim pjesmama

“Treba naglasiti i da je katoličko svećenstvo, predvođeno don Božom Milanovićem, objavom ‘Spomenice hrvatskog svećenstva u Istri’ i na druge načine dalo ključan doprinos konačnoj međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka. Taj doprinos nije nažalost nakon rata bio cijenjen. Naprotiv, Crkva je iz ideoloških razloga bila izložena različitim progonima, pa i ubojstvima svećenika i vjernika. I to treba reći kao jednu od istina u cjelini povijesti toga vremena”, poručila je Grabar Kitarović, koji su nakon sjednice iz dvorane ispratili pjevajući partizanske pjesme.

Na svečanoj sjednici, među ostalim, govorili su i bivši hrvatski predsjednik te počasni građanin Istarske županije Stjepan Mesić, kao i predsjednik Saveza antifašistički boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin.

“Danas su u Hrvatskoj u opasnosti i antifašizam i demokracija. Ne bi bilo dobro da val revizionizma ustaštva potopi sve ono što Hrvatsku činilo kulturnom, razvijenom, civiliziranom i europskom državom. Svega ovoga  moramo biti svjesni, naročito mlađe generacije jer je na njima odgovornost da odrede kakva će Hrvatska biti sutra. Na njima je da brane ono za što se borila većina branitelja u Domovinskom ratu jer za netolerantnu, ksenofobičnu Hrvatsku se nisu borili”, izjavio je Habulin.

Izvor: Al Jazeera & Agencije