Režim Milorada Dodika strahuje od gubitka vlasti

Koalicija “Prvi mart” obavještava javnost da je sinoć (24.08.) došlo do požara na kući povratničke porodice Nožinovića u Zvorniku. Ovo je drugi incident u augustu mjesecu, te još jedna poruka, poslije napada na Nezira Dardagana, kao i govora mržnje koji je zabilježen na snimcima u Bratuncu i Srebrenici, da je sigurnost bošnjačke povratničke zajednice na Drini ozbiljno ugrožena.

Napadi koji idu od institucija entiteta Republika Srpska, poput poništavanja prebivališta, otpuštanja građana nesrpske nacionalnosti, zabrane javnih okupljanja, dalje se nastavljaju na fizičke napade te napade na imovinu. Strahujemo da je samo pitanja trenutka kada situacija mogla eskalirati. Postavljamo pitanje, da li će nastavak nasilja koje se provodi na Drini postati pitanje kojim će se baviti Dodikovi koalicioni partneri na državnom nivou, te postoji li u njihovim političkim platformama, koje se navodno bore zaštitu i ravnopravnost građana,a uporno ignoriraju ono što se događa u Višegradu, Zvorniku, Srebrenici i Bratuncu?

Imajući u vidu punu uključenost i blagoslov entitetskih i lokalnih u napade na povratnike i širenje mržnje, tražimo hitnu intervenciju međunarodnih predstavnika u Bosni i Hercegovini, budući da ovo što se dešava upućuje da će se nasilje nastaviti, da incidenti nisu izolirani i ozbiljno utječu na stabilnost, a da oni kojima je u interesu širenje mržnje i straha neće stati, te da će povratnicima jedino preostati da se odluče na otpor ili na egzodus sa ovih prostora.

Riječ je o očigledno pripremanoj kampanji vladajuće koalicije u RS-u, koja je svjesna gubitka povjerenja među građanima, gdje Milorad Dodik odlučno ide u podizanje međuetničkih tenzija, kako bi se pokušao održati na vlasti, te zbog toga kreira stanje haosa.

S tim u vezi, tražimo uspostavu sistema koji će u okviru pitanja od značaja za državnu sigurnost uključiti i preuzeti odgovornost za istragu napada, ali i buduću zaštite povratničke populacije od strane sigurnosnih agencija države Bosne i Hercegovine, budući da institucije RS-a ne samo da ne mogu garantirati sigurnost, već učestvuju i podupiru govor mržnje i nasilje.

Povratnike pozivamo na punu pripravnost, raseljena lica na posjetu rodnih sela, te pomoć starijim i bolesnim, provjeru sigurnosnog stanja u svakom mjestu gdje ima povratnka, te širenje informacija o posljednjim incidentima kroz sastanke mjesnih odbora, vjerskih zajednica, povratničkih udruženja, ogranaka političkih stranaka i drugih oblika okupljanja građana, poručuju iz Koalicija “Prvi mart”.

 

Source: Haber/MegaVijesti