Saopćenje Bošnjačkog Pokreta

Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta, povodom kontinuiranog negiranja bosanskog jezika od strane srpskih političara iz RS-a,  u ime organizacije izdao je slijedeće saopćenje za javnost:

Negiranje bosanskog jezika, koje permanentno provode srpski političari i mediji iz RS-a, suštinski predstavlja negiranje identiteta bošnjačkog naroda i temelja Ustava države Bosne i Hercegovine. Ovakva kampanja iz RS-a ima za cilj stvaranje pristiska na slobodu izjašnjavanja Bošnjaka na predstojećem popisu. Ovakvim ponašanjem aktuelne vlasti ovog entiteta pokazuju da nisu spremne obezbjediti uslove predviđene međunarodnim standardima neophodne za provođenje regularnog popisa.

Imajući u vidu navedeno, Bošnjački pokret traži adekvatnu intervenciju Eurostata i drugih međunarodnih organizacija kako bi se obezbjedila regularnost popisa stanovništva koje su aktuelne vlasti RS-a ozbiljo dovele u pitanje!

Istovremeno BP poziva sve Bošnjake i pripadnike drugih naroda u domovini i dijaspori da svojim odazivom na popis pokažu kako većina govori bosanskim jezikom, kao najstarijim jezikom ovog prostora.

Političke stranke i nevladine organizacije koje okupljaju Bošnjake trebaju sinhronizovanim djelovanjem onemogućiti projekat vlasti RS-a, da falsifikuju stvarnu strukturu stanovništva u ovom entitetu, putem otvorenih političkih pritisaka na slobodu izjašnjavanja pa i prijetnji upućenih popisivačima i građanima.

Imajući u vidu značaj ovog pitanja, nadamo se da će te objaviti Saopćenje. Unaprijed hvala.