Novi napad na povratnike u Zvorniku!

Kuća porodice Nožinović u Zvorniku, koja je nakon nedavne obnove, u ovom gradu poznata kao “Vila Nožina” , zapaljena je sinoć oko 23 sata. Pri tome je pričinjena značajna materijalna šteta, oštećena su ulazna vrata i jedan zid, a izgorjeli su i neki predmeti te određene količine voća i povrća koje se nalazilo ispred, piše Dnevni avaz.

Kako je za “Avaz” rekla Paša Nožinović, koja se u trenutku požara nalazila u kući, nju su probudili policajci, koji su došli nakon anonimnog poziva nekog od građana i ugasili vatru.

-Rekli su mi da se vjerovatno radi o cigareti, ali smo kasnije svi utvrdili da nije tako- kaže šokirana udovica vlasnika kuće, rahmetli Gazije Nožinovića.

Ona zajedno sa sinom Salihom i kćerkom Dženitom živi u Holandiji, i svi su nakon odmora provedenog u zavičaju jutros namjeravali vratiti se natrag, ali je nakon sinoćnjeg događaja njihov put odložen.

Salih Nožinović je bio u Tuzli i došao je na majčin poziv. Prema njegovim riječima, inspektori koji su vršili uviđaj su bili više nego korektni, i po onome što je vidio, požar je namjerno izazvan, jer je na licu mjesta pronađena boca od sirćetne kiseline u kojoj se najvjerovatnije nalazio benzin koji je poslužio za paljenje vatre.

Nožinovići smatraju da se ovo nije desilo slučajno, i da je sve zapravo reakcija na njihovo uporno odbijanje da prodaju kuću koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji u blizini općine Zvornik. Umjesto prodaje, oni su nedavno obnovili ovaj objekat i istakli natpis “Vila Nožina” što je sigurno zasmetalo protivnicima povratka i prisustva Bošnjaka u gradu u kojem su do agresije činili ogromnu većinu. Ističu da ih paljevina neće zastrašiti i poručuju da se nikada neće odreći svog grada i imovine.

Zvaničnih informacija o događaju još nema, i nakon bajramskog napada na povratnika Nezira Dardagana, u samo nekoliko dana ovo je drugi ozbiljan atak na zvorničke Bošnjake i njihovu imovinu.

Salkić osudio napad

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić izražava ozbiljnu zabrinutost sinoćnjim napadom na porodičnu kuću Saliha Nožinovića u centru Zvornika i najoštrije osuđuje pasivnost nosilaca funkcija čiji je posao i obaveza da zaštite živote i imovinu Bošnjaka i svih građana u Republici Srpskoj, prenosi Fena.

– Ovaj, posljednji u nizu ozbiljnih napada na Bošnjake u Zvorniku i Republici Srpskoj najdirektnije pokazuje da su bila opravdana naša upozorenja i slutnje da može doći do eskalacije problema. Pokušaj namjernog paljenja kuće povratnika Saliha Nožinovića u centru Zvornika, koji je uslijedio nedugo nakon napada na Bošnjake uoči Bajram-namaza, pokazuje kako ovi incidenti nisu dio izolovanih ataka, već imaju svoju dublju pozadinu – izjavio je Salkić.

Zahtijeva najenergičniju reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova RS i svih nadležnih organa koji moraju osigurati sigurno životno okruženje za sve građane, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

– Pozivamo nadležne organe i institucije da u najkraćem mogućem vremenu reaguju i otkriju i adekvatno kazne vinovnike ovog napada i poduzmu sve mjere u cilju sprečavanja daljnjeg usložnjavanja sigurnosne situacije i ugrožavanja sigurnosti Bošnjaka u Zvorniku i RS – izjavio je ovim povodom Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Source: Avaz, Fena, Bh-index