Konačno dobar odgovor Dodikovim nasrtajima na BiH

Od 2006. godine Milorad Dodik kontinuirano, planski, organizirano i precizno planirano nasrće na državu Bosnu i Hercegovinu, ključne institucije, međunarodnu reputaciju kao i vrijednosti koje povezuju državu i njene građane.Oni koji vole Bosnu i Hercegovinu nisu pronalazili adekvatan odgovor Dodikovim nasrtajima na državu i sve ono što je čini. Dodika nisu mogli umiriti ni žestoki odgovori Harisa Silajdžića, odnosno slobodno možemo reći da su mu išli u korist.

Nije ga moglo umiriti ni pregovaranje, jedan civiliziran dijalog i konstruktivni prijedlozi.

Jasno je da Dodik  sve ono što je radio nije sam smišljao, iza njega stoji mašinerija ljudi, stručnjaka iz raznih oblasti koji su mu stalno davali nove prijedloge, a on ih na svoj specifičan način iznosio u javnost.

Izgledalo je kao da su patrioti Bosne i Hercegovine prije svih Bošnjaci bespomoćni, da nemaju odgovora. Činjenica je i da međunarodna zajednica provodi novu politiku i da prepušta odgovornost domaćim snagama,  u ovakvoj situaciji, Bošnjaci su se potpuno izgubili.

Verbalno su sa Dodikom polemisali, ali to je samo uzbuktalo vatru, kad dođu u bezizlaznu situaciju molili su međunarodnu zajednicu za intervenciju, ali nije bilo odgovora. Dodiku je išlo na ruku i velika podjela među Bošnjačkim političaraima, koju je on vješto iskoristio i profilirao se u najvažnijeg političara u BiH.

Ali došli su općinski izbori i inicijativa „Glasat ću za Srebrenicu“ sa kojom je „Koalicija za RS“ čiji je vođa Dodikov SNSD poražena od probosanskih snaga u Srebrenici. Bila je ovo duga borba preregistracije birača koji su živjeli prije agresija na BiH u Srebrenici, potom izbori, a nakon toga i borba u Centralnoj izbornoj komisiji za priznavanje rezultata.

Konačno nakon uspjeha u Srebrenici osnovana je i „Koalicija 1. Mart“ koja podrazumijeva registraciju oko 100 000 Bošnjaka i drugih građana koji su prije agresije živjeli na prostoru RS, a u ratu su protjerani uz ratne zločine i genocid iz svojih domova.

Ova inicijativa je najbolji odgovor Dodiku. Šta je kad je ovo saznao. Uplašio se. Pozvao i Evropsku komisiju da interveniše jer je navodno na sceni zloupotreba zakona o boravištu.

Ali neće moći zaustaviti registraciju Bošnjaka za opće izbore u mjestima gdje su prije rata živjeli.

Sve je po zakonu i ustavu. I sve rade domaće probosanske snage.

Epilog svega je da će biti puno više Bosnjaka u Narodnoj skupštini RS-a i Bošnjaka iz RS-a u Državnom Parlamentu (trenutno su samo četiri Bošnjaka u Narodnoj skupštini, a u Državnom parlamentu nema ni jednog Bošnjaka iz RS-a).

Pa zamislimo situaciju da dođe do registracije 100 000 Bošnjaka u RS, uz još oko 100 000 koji već žive, moglo bi biti izabrano oko 20 poslanika Bošnjaka u Narodnu skupštinu RS-a, a potom 4 ili 5 Bošnjaka iz RS-a u Državni parlament.

Ovo je snaga, ti Bošnjaci ne moraju biti u vlasti, ne moraju biti ni jedinstveni, ali su faktor koji će se morati uzeti u obzir, i on će biti relevantan.

Bošnjaci su čini se konačno naučili da ne mogu skrštenih ruku sjediti i čekati da OHR pravi državu Bosnu i Hercegovinu, nego nakon borbe u ratu morat će biti i borbe mirnim sredstvima u skladu sa zakonom i ustavom, olovkom i glasačkim listićem kako bi država Bosna i Hercegovina u potpunosti funkcionisala i bila zaštićena.

Također 22. decembra u Sarajevu je upućena inicijativa da se 9. januar  obiljažava kao dan početka genocida nad Bošnjacima, podsjetit ćemo da se ovaj datum slavi u RS-u kao Dar   RS-a i krsne slave.

Obilježavanjem ovog dana kao dana početka genocida udara se direktno na temelje Republike Srpske jer će ona uvjek biti identificirana kao genocidna i zločinačka tvorevina koja je nastala na krvi i masovnim grobnicama a ne na kompromisu i dogovoru i kao takva nema budućnosti osim da postane integrativni dio Bosne i Hercegovine koji će težiti očuvanju BiH,a  nikako razgradnji države Bosne i Hercegovine, u suprotnom RS nema budućnosti.

 

cik.ba