Da li je u BiH moguće profesionalno novinarstvo?

Prijetnje novinarima su sve češća pojava u BiH, a u verbalnim napadima prednjače oni koji bi takve pojave trebali sprečavati – predstavnici vlasti. Da li je u takvim uslovima moguće profesionalno izvještavanje?

Prijetnje i uvrede koje su novinaru BN televizije Nebojši Vukanoviću uputili predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i episkop zahumsko-hercegovački vladika Grigorije uznemirile su javnost u BiH. „Bolje je da ti sudi Sveti Vasilije. Ja da ti sudim bio bi nokautiran. Sveti Vasilije je milostiv“, rekao je Vukanoviću vladika Grigorije. „Neće se direktor (Hidroelektrane Trebišnjica) smjenjivati po tvojoj želji i ti nisi taj koji ovdje određuje vrijednosti. Dok vidiš mene na ovom mjestu, on će ostati  direktor, a ti se nerviraj koliko hoćeš“, kazao je Dodik novinaru BN televizije, omalovažavajući ga u svom poznatom stilu.

Predsjednik RS-a ranije je vrijeđao i druge novinare, među kojima dopisnike srbijanske agencije Beta i Federalne televizije. Predsjednica Vijeća za štampu BiH Ljiljana Zurovac zato postavlja pitanje; „Kome novinari da upute žalbe i od koga da traže zaštitu ako ih predstavnici vlasti vrijeđaju ili im prijete?“

Opasne namjere bh. političke elite

„Jako su opasne ovakve javne ili bilo kakve druge prijetnje. To je zastrašivanje kojim vlast želi spriječiti novinare u obavljanju posla. To može ugroziti život novinara i onemogućiti mu slobodu da izvještava o stvarima koje ljudi moraju znati“, kaže Ljiljana Zurovac.

Ni novinari ne poštuju uvijek pravila profesije, a mediji se često zloupotrebljavaju u političke ili druge svrhe. Da li je u ovakvim okolnostima uopće moguće profesionalno novinarstvo? Predsjednik Udruženja novinara RS-a Dragan Jerinić kaže kako je u BiH primjetan trend da se novinari sve više služe špekulacijama, a sve manje argumentima. „U bh. medijima posljednjih godina primjetna je velika površnost. Problemima se ne pristupa analitički i istraživački već površno i to je ključni problem medija u BiH“, kaže Jerinić.

Novinarska udruženja u BiH, uključujući Udruženje novinara RS-a, osudila su napade na Nebojšu Vukanovića. No, generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić podsjeća da je Vukanović 2012. godine bio kandidat za načelnika Općine Trebinje i da su dešavanja koja su uslijedila nakon što je izabran drugi kandidat „na neki način povezana s njegovim političkim angažmanom“.

Borka Rudić: „Mediji i novinari su previše povezani s politikom“

„Smatram da su nedopustivi napadi na Vukanovića, bez obzira na to što je on bio kandidat za načelnika, ali novinari moraju da se odmaknu od politike. Neobično je da novinar u jednoj situaciji može biti politički kandidat, a u drugoj novinar koji će političare propitivati o određenim pitanjima. To je situacija koja ukazuje na činjenicu da su bh. mediji i novinari previše povezani s politikom i da, djelimično, jedan broj napada na novinare dolazi iz tih razloga“, kaže Borka Rudić.

Ljiljana Zurovac kaže da ni mediji nisu amnestirani od grešaka niti od služenja politici. „Imajući takve medije uz sebe, političari izgleda smatraju da bi svaki novinar, svaki medij, trebalo da služe njegovim interesima, a ne interesima građana. Svi još puno moramo raditi kako bi se medijsko izvještavanje u BiH podiglo na zadovoljavajući, profesionalni nivo“, ističe predsjednica Vijeća za štampu BiH.

 

Source:DW/Samir Huseinović