Djeca bez matičnih brojeva

Od 12. februara novorođenčad u BiH ne mogu dobiti matične brojeve, a time ni lična dokumenta. Stručnjaci upozoravaju da se radi o neviđenom kršenju ljudskih prava.

Zoran Bera iz Banjaluke, uspio je prijaviti tek rođeno dijete ali nije ni slutio da u dokumentima neće biti matičnog broja. Ogorčen je nemarom vlasti za najmlađu populaciju što, kako kaže, samo govori u kakvoj državi živimo: “Uspio sam prijaviti ali nisam dobio matični broj. Kad ga bude, rekli su da će zvati. Dobio sam rodni list i državljanstvo. U rodnom listu sve piše samo ne piše matični broj.“

Spor oko registracionog područja

Do ovakvog stanja dovela je odluka Ustavnog suda BiH koji je po apelaciji iz RS, naložio da Parlament BiH izmjeni Član 5. Zakona o matičnom broju, promjenom dvojnih naziva pojedinih opština, kao što je recimo Bosanska/Kozarska Dubica ili Ilidža/Srpska Ilidža. Pošto te opštine definišu i registraciono područje matičnog broja, problem je nastao onog trenutka kada su parlamentarci iz Federacije BiH predložili rješenje kojim bi recimo Pale, Istočno Sarajevo i Sarajevo bila jedna registraciona jedinica.

Tome se energično protive poslanici iz RS, koji ne žele da registraciona područja prelaze entitetsku liniju. Saša Magazinović, poslanik SDP-a BiH, kaže da posljednje rješenje Ministarstva civilnih poslova BiH nije prihvatljivo: “Osim što zaista mijenjaju imena gradova onako kako je Ustavni sud rekao, idu i korak dalje i pokušavaju suštinski promijeniti zakon što bi rezultiralo podjelom opština i matičnih brojeva po entitetskoj liniji”.

Tako ne misle u RS. “S tom činjenicom o promijenjenoj unutrašnjoj strukturi neko se ne može pomiriti, a zbog toga RS ima puno pravo da uzme još jednu nadležnost i donese još jedan svoj zakon. Ja se ovom prilikom zahvaljujem poslanicima iz Federacije što jačaju državotvornost RS”, kaže Aleksandra Pandurević poslanik SDS-a u Parlamentu BiH.

RS hoće svoj zakon

Republika Srpska užurbano radi na donošenju nekog akta jer još nije poznato da li će to biti u formi zakona ili nekog propisa koji bi definisao ovu oblast. Igor Radojičić, predsjednik skupštine RS i potpredsjednik SNSD-a rekao je da Vlada RS već radi na ovom pitanju: “Što znači da RS nekim svojim propisom reguliše ovo pitanje i da službenici na terenu mogu izdavati legalno matične brojeve novorođene djece. Ali je nesumnjivo da će to biti na nivou RS”.

Sa tim se ne slažu iz Federacije BiH jer tvrde da je Ustavni sud bio jasan naloživši državnom parlamentu da riješi ovo pitanje. Saša Magazinović kaže da je čak i pokušaj RS da ovo uradi uzaludan: “Najbolje bi bilo da se sva energija koja se troši na kreiranje parcijalih rješenja, usmjeri u jednom pravcu na nivou Parlamenta BiH budući da je to jedino mjesto gdje se ovo može riješiti”.

Ravno skandalu

Ovakva situacija gdje poslanici državnog parlamenta nisu spremni da priznaju postojanje novorođenčadi govori o stepenu paradoksa u kojem se BiH nalazi. Srđan Dizdarević, predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava BiH kaže da vlast osuđuje djecu da žive bez identiteta:” Jedan nevjerovatno nadmen, neljudski odnos poslanika koji ne vode računa o temeljnim ljudskim pravima najmlađih građana BiH. Mislim da je ovo ravno skandalu”.

Djeca rođena nakon 12. februara u BiH ne mogu da dobiju matični broj jer je sporna samo jedna cifra kojom se definiše mjesto rođenja, a onima kojima je dodjeljen i nakon ovog datuma, matični broj će biti poništen.

 

Source: DW/Dragan Maksimović/Belma Fazlagić-Šestić