Armija Sj. Koreje ima odobren napad na USA

Sjevernokorejska vojska objavila je da je dobila finalno odobrenje za pokretanje “nemilosrdnih” napada na SAD, a koji uključuju moguću upotrebu “najsavremenijeg” nuklearnog oružja, prenosi AFP, pozivajući se na sjevernokorejske vojne izvore.

Glavna komanda Korejske narodne armije saopćila je da će službeno izvijestiti Washington da će američke prijetnje “uništiti najmodernijim, manjim, lakšim i raznolikim načinima nuklearnog napada”.

“Nemilosrdna operacija naših revolucionarnih vojnih snaga je konačno preispitana i odobrena“, navodi se u saopćenju.

Sjeverna Koreja je prošlog mjeseca zaprijetila preventivnim nuklearnim napadom na Sjedinjene Američke Države , ali je prošle sedmice vrhovna komanda vojske naredila da raketne jedinice budu stavljene u stanje pripravnosti za moguće napade na američko tlo i američke baze u Guamu i na otoku Hawaii.

„Trenutak eksplozije se ubrzano bliži“, navodi se u saopćenju. Dodaje se da bi rat na Korejskom poluotoku mogao započeti „danas ili sutra“.

„S obzirom na ovu situaciju, Vrhovna komanda koja je zadužena za sve akcije, preduzet će moćne praktične vojne protumjere“, dodaje se.

SAD zabrinut prijetnjama

Prijetnje Sjeverne Koreje i nedavne akcije Pjongjanga predstavljaju „pravu i jasnu opasnost” po Sjedinjene Američke Države (SAD) i njene saveznike Južnu Koreju i Japan, izjavio je u srijedu američki ministar odbrane Chuck Hagel.

“Mi (SAD) uzimamo te prijetnje ozbiljno. Činimo sve što možemo, radeći s Kinom i drugima, da smirimo situaciju na Korejskom poluotoku. Nadam se da će Sjever prekinuti sa svojom, veoma opasnom retorikom”, rekao je Hagel prilikom obraćanja na Univerzitetu nacionalne odbrane u Washingtonu.

Hagel je ponovio da Pjongjang  “sada ima nuklearne kapacitete”,  što su pokazali nedavnim testiranjem raketa i ocijenio da je problematična njihova “ratoborna retorika”.

“Postoji put ka miru na problematičnom Korejskom poluotoku, ali to ne uključuje stvaranje nuklearnih prijetnji ili preduzimanje provokativnih akcija”, naveo je Hagel.

SAD će rasporediti „u narednim sedmicama” proturaketnu bateriju THAAD na otok Guam, gdje ima važnu vojnu bazu, pred sjevernokorejskim prijetnjama, saopćeno je u srijedu iz Pentagona.

Sistem THAAD, sposoban da presretne raketu na velikoj visini, je dodatak na dva proturaketna razarača Aegis u zapadnom Pacifiku, kako bi se suprotstavili eventualnom lansiranju balističke rakete od Pjongjanga.

Pjongjang je ranije objavio planove da ponovno pokrene svoj glavni nuklearni kompleks Yongbyon što je  državni sekretar SAD-a John Kerry ocijenio kao “provokativan i ozbiljan” potez.

Reaktor u Yongbyonu, izvor plutonijuma za sjevernokorejski program nuklearnog oružja, zatvoren je u julu 2007. kao dio sporazuma o razoružanju u zamjenu za pomoć.

Rusija je zabrinuta zbog “eksplozivnog” stanja u vezi sa Sjevernom Korejom, rekao je u srijedu zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Igor Morgulov.
“Ono što se događa svakako zabrinjava Rusiju jer je u blizini naše granice na krajnjem istoku nastala eksplozivna situacija”, rekao je u srijedu Morgulov, a prenio je Interfax.

“Pozivamo sve strane da se suzdrže od bilo kakve izjave i od bilo kakvog čina koji bi mogao pogoršati stanje”, dodao je diplomat, a prenijela agencija Hina.

“Ne mislim da jedna od strana svjesno želi izazvati rat. No, u ovim veoma napetim okolnostima dovoljna je obična ljudska pogreška ili tehnički nedostatak da stanje izmakne kontroli”, istaknuo je Morgulov.

Blokirana industrijska zona

Kina je u srijedu pozvala na “suzdržanost” na Korejskom poluotoku, pošto je Pjongjang zabranio južnokorejskim zaposlenicima pristup međukorejskom industrijskom kompleksu u Kaesongu, pojačavajući napetost.

Peking je zatražio od “svih zainteresiranih strana da ostanu mirne i pokažu suzdržanost”, rekao je Hong Lei, glasnogovornik kineske diplomatije.

Sjevernokorejske vlasti u srijedu nisu dopustile južnokorejskim radnicima ulazak u zajednički industrijski park, rekao je južnokorejski ministar ujedinjenja i Reutersov očevidac, čime su pojačale napetost između dvije zemlje.

Jedan južnokorejski dužnosnik je rekao kako će stotinama Južnih Korejaca koji su trenutno u industrijskoj zoni Kaesong biti dopušteno da odu, prenijela je Hina.

Sjeverna Koreja je ranije odgodila pristup parku koji se nalazi u blizini granice s Južnom Korejom.

Ta zona godišnje ostvaruje razmjenu od dvije milijarde dolara za siromašni Sjever.

Zabrana ulaska u zonu dolazi nakon što je Pyongyang rekao da će ponovno aktivirati nuklearni reaktor u Yongbyonu koji koristi za proizvodnju plutonijuma za svoj program nuklearnog oružja, a Sjedinjene Države rasporedile vojne kapacitete zbog sve veće napetosti sa Sjeverom.

Kompleks Kaesong uspostavljen je 2004. u saradnji dvije Koreje, a trenutno u njemu rade 123 južnokorejske kompanije koje zapošljavaju više od 50.000 Sjevernih Korejaca za proizvodnju kućanskih potrepština.

 

Source: AlJazeera Balkan