Veselinu Vlahoviću Batku 45 godina zatvora

Sud Bosne i Hercegovine u petak ujutro osudio je Veselina Vlahovića Batka na 45 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995.

Sud BiH potvrdio je 24. februara 2011. godine optužnicu protiv Vlahovića, koji je među žrtvama i u medijima poznat kao “monstrum s Grbavice”.

Kazna koju je u petak izrekao predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Zoran Božić, je maksimalna za krivična djela za koja se Vlahović tereti.

To je ujedno i najduža zatvorska kazna za ratne zločine izrečena u Bosni i Hercegovini.

Vlahović je proglašen krivim za najmanje 30 ubistava, silovanje brojnih žena, te premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje nesrpskih civila.

Silovao, ubijao i pljačkao

Optužnica je sadržavala 66 tačaka, a Vlahović je oslobođen optužbi po šest tačaka.

Vlahović (43) nije reagirao na presudu, koju su članovi udruženja žrtava dočekali aplauzom.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Vlahović, kao pripadnik paravojnih snaga tzv. Srpske republike BiH, a kasnije Republike Srpske, vršio progon civilnog nesrpskog stanovništva u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, na području općine Novo Sarajevo.

“Ubio je 31 osobu, oteo 14 ljudi koji se i dalje smatraju nestalima, silovao 13 žena”, kazao je u završnoj riječi tužilac Behaija Krnjić. Ranije je Krnjić rekao Sudu da je Vlahovićevo ime “sinonim za zlo”.

Kako je navedeno u optužnici,Vlahović je u okviru progona na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi počinio ubistva, odvođenja u ropstvo, silovanja, protupravna zatvaranja, fizička i psihička zlostavljanja, pljačke, te prisilne nestanke civilnog nesrpskog stanovništva.

U velikom broju slučajeva Vlahović bi upadao u stanove u kojima su živjele porodice nesrpske nacionalnosti, otimao dragocjenosti koje bi našao, nerijetko bi počinio silovanja, a muškarce je odvodio, te ih potom ubijao.

Posmrtni ostaci nekih od njegovih žrtava nikada nisu pronađeni.

“Sva su ta djela počinjena na svirep i stravičan način, a sve je bilo praćeno hladnim i drskim ponašanjem, zbog čega su ga svjedoci prozvali monstrum s Grbavice”, kazao je sudija Božić.

Vlahović se po završetku rata u Bosni i Hercegovini skrivao u Crnoj Gori, gdje je zbog različitih krivičnih djela uhapšen, no 2001. godine uspio je pobjeći iz zatvora u Podgorici.

Nakon toga se godinama o njemu ništa nije znalo, no u martu 2010. godine otkriven je i uhapšen u Španiji, gdje se skrivao pod lažnim identitetom i s bugarskim ličnim dokumentima.

Španska policija uhapsila ga je  zbog sumnje da je umiješan u oružane pljačke u toj zemlji, no zbog težine zločina koje je počinio u Sarajevu odobreno je njegovo izručenje BiH.

Na Sudu se izjasnio da nije kriv.

Svjedočila ubistvu supruga

Tokom suđenja Vlahoviću saslušano je 112 svjedoka. Zaštićena svjedokinja S26 ispričala je u martu prošle godine da je Batko zaklao njenog muža nakon što je ona silovana u njihovom stanu u sarajevskom naselju Grbavica.

Svjedokinja je kazala da su ona i njena porodica planirali otići s Grbavice, te da im je 29. septembra 1992. javljeno da se spakuju jer će se desiti razmjena.

Trojica muškaraca ušla su u njihov stan, a jedan od njih imao je veliki nož.

Jedan od njih, kako je kazala S26, udario je njenog supruga, a nju je izvjesni Miki gurnuo na pod.

“Miki me je šamarao, pokidao mi veš i silovao me na oči moga muža koji je pokušavao da me spasi”, kazala je svjedokinja.

S26 je ustvrdila da je nakon silovanja ustala i vidjela kako muškarac koji je imao nož prelazi jednim potezom preko grkljana njenog muža, a zatim i drugi put.

“Zaklali su ga”, rekla je svjedokinja, na metar udaljenosti od nje.

Prepoznala Vlahovića

“Taj grč ne mogu opisati – ja sam prekoračila preko tijela mrtvog muža oko kojeg je bilo dosta krvi, otišla do sobe, uzela kćerku koja je spavala i počela bježati niz ulice”, kazala je S26, pojasnivši da je tijelo muža pronašla sedam godina kasnije u selu Miljevići (Istočno Sarajevo).

Grupa muškaraca iz stana svjedokinje otišla je kod svekra, svekrve i zaove, koji su živjeli na drugom spratu kuće.

Svjedokinja je rekla da je čovjek koji je nju silovao isto uradio i zaovi.

Prema iskazu svjedokinje, 1997. ili 1998. godine pozvana je u tadašnji sarajevski Centar službi bezbjednosti, gdje su joj predočene slike i zatraženo da prepozna osobe koje su došle u njen stan.

“Kada sam naišla na jednu sliku, rekla sam: ‘Pa ovaj je ubio mog muža’ te su okrenuli naličje na kojem je pisalo ‘Veselin Vlahović zvani Batko’ i hiljadu posto sam sigurna da je to ta osoba”, kazala je svjedokinja, prepoznavši optuženog u sudnici.

 

Source: Al JAzeera Balkan