Musharraf se vratio u Pakistan

U Pakistan je u nedjelju doputovao bivši predsjednik, general Pervez Musharraf (69) koji se priprema da se, poslije četiri godine provedenih u Londonu i Dubaiju, vrati narednog dana u Karachi kako bi svoju partiju predvodio na parlamentarnim izborima 11. maja u Pakistanu.

Bivši predsjednik je stigao u pratnji više desetaka svojih pobornika, koji su neprestano tokom redovnog leta iz Dubaia skandirali “Dug život Musharaffu”.

Brojne pristaše stigli su iz Londona, gdje je bivši predsjednik proveo veći dio svoga izbjeglištva, prenijela je agencija Hina.

Pakistanski talibani zaprijetili su u subotu smrću Musharrafu (na vlasti od 2001 – 2008. godine) ukoliko se posle četiri godine izgnanstva vrati u zemlju.

Avion u kome se nalazi Musharraf sletio je u nedjelju na aerodrom u Karachiju, na jugu Pakistana, prenio je AP.

Musharraf je u sukobu s talibanima i drugim pobunjeničkim grupama, pošto se pridružio “američkom ratu protiv terorizma” poslije napada 11. septembra 2001. na tlu SAD i kao komandant pakistanske vojske pokrenuo obimne vojne operacije protiv talibana u Pakistanu.

Musharraf se domogao vlasti u Pakistanu 1999. vojnim udarom, a 2008. je dao ostavku nakon što su njegovi saveznici izgubili izbore a nova vlada zaprijetila da će pokrenuti proces njegova svrgavanja. Godinu dana kasnije, napustio je zemlju.

Za njemački časopis Der Spiegel izjavio je da namjerava Pakistan osloboditi od terorizma.

Privremeni premijer

Istovremeno, Pakistanska izborna komisija imenovala je za privremenog premijera bivšeg sudiju vrhovnog suda Mir Hazar Khan Khosoa, koji će biti na toj funkciji do općih izbora u maju.

Odluku o imenovanju privremenog premijera saopćio je predsjednik izborne komisije Fakhruddin Ebrahim, prenosi AP.

Khoso je kratko vrijeme bio i guverner jugozapadne provincije Baluchstan, a za mjesto privremenog premijera predložila ga je do nedavno vladajuća Narodna partija Pakistana, navodi Tanjug.

Parlamentarni izbori u Pakistanu zakazani su za 11. maj, što će biti prva tranzicija između demokratski izabranih vlada u historiji te zemlje, navodi američka agencija.

 

(Aljazeera Balkan)