Biden ne odustaje od novih zakona o oružju

Bijela kuća će i dalje poticati donošenje novih zakona o oružju, uprkos nedovoljnoj podršci u Kongresu za takve mjere, rekao je američki potpredsjednik Joe Biden.

“Neću odustati i Predsjednik neće odustati sve dok to ne učinimo”, rekao je Biden u New Yorku.

“Svima koji kažu da nećemo ili ne smijemo zabraniti spremnike velikog kapaciteta mogu reći samo jedno: sjetite se Newtowna”, istaknuo je potpredsjednik Biden, spomenuvši u svom govoru “prekrasnu dječicu” ubijenu u školi.

Na konferenciji za medije prisustvovali su gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, te roditelji djece ubijene u školi u Newtownu, u saveznoj državi Connecticut, 14. decembra 2012.

Druge mjere

“Svima koji kažu da nećemo ili ne smijemo zabraniti spremnike velikog kapaciteta mogu reći samo jedno: sjetite se Newtowna”, istaknuo je potpredsjednik Biden, spomenuvši u svom govoru “prekrasnu dječicu” ubijenu u školi, prenosi Hina.

Demokratski zastupnici u Senatu rekli su u utorak da odustaju od mjere za koju su se sve dotad zauzimali – od zabrane automatskog i poluautomatskog oružja kakvim se koristio pomahnitali napadač koji je u školi u Newtownu ubio 20 djece i šestero odraslih.

Neću odustati i Predsjednik neće odustati sve dok to ne učinimo”, rekao je Biden u New Yorku.

Kongres upravo proučava i druge mjere, poput uvođenja obavezne provjere ličnih  isprava i sudskih dosjea prije svake kupnje oružja, pa tako i na sajmovima oružja i putem interneta.

 

(Aljazeera Balkan)