Bosna – Grcka 3 : 1

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je večeras na Bilinom polju selekciju Grčke sa 3:1, te su na taj način naši Zmajevi napravili veliki korak ka plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Brazilu naredne godine.

Prvu veliku priliku imala je naša reprezentacija. Nakon kornera Misimovića, Ognjen Vranješ je sjajno skočio i šutirao, a Karnezis je fantastično reagovao i spasio svoj gol. Grci su potom u potpunosti umrtvili igru i zaigrali su svoj prepoznatljivi zatvoreni stil igre, prepuštajući našoj reprezentaciji kontolu loptu.

Novu priliku je naša reprezentacija imala u 27. minuti. Edin Džeko se dobro oslobodio dvojice igrača Grčke, dobro je šutirao, ali je Karnezis na mjestu. Ipak, samo dvije minute kasnije Zmajevi stižu do vodstva. Ibišević je izborio prekršaj, Misimović je centrirao, a Edin Džeko majstorski glavom pogađa mrežu Karnezisa za erupciju oduševljenja i vodstvo naše selekcije od 1:0.

U 35. minuti dosuđen je penal za našu reprezentaciju. Tzavelas je srušio Mujdžu, a odgovornost je preuzeo Zvjezdan Misimović. Karnezis je odbranio šut Misimovića, ali se na pravom mjestu našao Vedad Ibišević koji je ugurao loptu u mrežu za vodstvo naših Zmajeva od 2:0.

Prvi ozbiljniji šut Grci su imali u 39. minuti kada je Holebas pokušao sa 20-ak metara, ali je lopta otišla pored gola. Tri minute kasnije je pokušao i Tziolis, ali i on je šutirao daleko preko gola, pa se na odmor otišlo sa velikih 2:0 za našu reprezentaciju.

U nastavku susreta ponovo je prva zaprijetila naša reprezentacija. Misimović je ponovo dobro centrirao, a ponovo je glavom pokušao Ognjen Vranješ, ali njegov udarac je završio u rukama Karnezisa. Kontrolisala je naša reprezentacija u potpunosti igru, a Grci su potpuno razbijeni u 54. minuti. Misimović je ponovo fantastično centrirao, a bosanski Dijamant Edin Džeko je po drugi put glavom pogodio za ubjedljivih 3:0.

Grci su potom preuzeli igru na sredini terena. Naši fudbaleri su vrebali greške gostiju, svjesno im prepuštajući da organizuju igru, što je njihova najslabija tačka igre. Fantastično su izabranici Safeta Sušića kontrolisali utakmicu, te su zatvorli sve prilaze golu Asmira Begovića. Grci su preko Gekasa u sudijskoj nadoknadi smanjili rezultat na 3:1, što je bio konačan rezultat susreta.

 

Source: SportSport.ba