Josipovic u posjeti BiH

Budućnost cijele regije je u Evropskoj uniji, a njeno pridruživanje EU dat će novu dimenziju saradnji i povezivanju ljudi, kazao je u srijedu hrvatski predsjednik Ivo Josipović tokom posjete mjestu Kraljeva Sutjeska, kojim je započeo dvodnevnu radnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Josipović je izrazio nadu kako će Hrvatska svoje članstvo u EU znati, zajedno s BiH, dok i ona ne uđe u članstvo, iskoristiti kao zajedničku prednost.

Hrvatski predsjednik je obišao franjevački samostan u tom mjestu, koji potječe iz XIV stoljeća i u čijem se muzeju čuvaju važni povijesni izlošci, uključujući vrijedne stare rukopise-inkonabule čiju je restauraciju pomogla hrvatska vlada.

“Impresioniran sam vrijednošću i značajem baštine koja se ovdje nalazi i drago mi je da je hrvatska vlada bila od pomoći”, bili su Josipovićevi dojmovi nakon obilaska samostana i muzeja.

Sastanak s franjevcima

Hrvatski se predsjednik sastao s članovima franjevačke zajednice te predstavnicima lokalnih vlasti u centralnoj Bosni u općinama u kojima su većinsko stanovništvo Hrvati, a razgovarali su o poteškoćama s kojima se susreću te načinima na koji bi im Hrvatska mogla pomoći.

Josipović je kazao kako je jasno da su najveći problem i ovdje kao i drugdje radna mjesta, a takve se poteškoće u predstojećem razdoblju može rješavati kroz prednosti koje će ponuditi članstvo u EU.

“Postoje i problemi podjela, no naglasak je na zajedničkom problemu, a to je nezaposlenost i ekonomija”, kazao je Josipović.

On je istakao kako će Hrvatska ulaskom u EU postati drugačiji partner BiH, uključujući tu i privrednu djelatnost.

“Nadam se da ćemo zajedno imati dovoljno mudrosti da i to naše novo članstvo, dok i BiH ne uđe u EU, iskoristimo kao našu zajedničku prednost”, kazao je hrvatski predsjednik.

Hrvatski predsjednik nakon boravka u Kraljevoj Sutjesci posjetu BiH nastavlja odlaskom u Sarajevo.

Tokom dana on će tamo zajedno s članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem posjetiti SOS Dječje selo, a potom će se susresti sa studentima i profesorima Pravnog fakulteta.

Posjeta dječijem selu

Predsjednik Hrvatske će u srijedu u popodnevnim satima posjetiti SOS dječije selo u Sarajevu, u pratnji članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića.

Potom će održati predavanje studentima na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Josipović će tokom drugog dana posjete otputovati u Konjic, gdje će obići Titov bunker i razgledati izložbu Ede Murtića koja je postavljena u bunkeru.

Nakon Konjica, Josipović će se u Mostaru sastati sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, a svoju posjetu BiH završit će prisustvom dodjeli nagrada Večernjakov pečat.

 

Source: Aljazeera Balkan