Al-Kaida odgovorna za napade u Bagdadu

U seriji napada u utorak poginulo je 56, a ranjeno više od 220 ljudi.

U saopćenju objavljenom na internetskim forumima, irački ogranak organizacije Al-Kaida preuzeo je u srijedu odgovornost za seriju napada u kojima je u utorak poginulo 56, a ranjeno više od 220 ljudi.

Saopćenje je objavljeno na desetu godišnjicu invazije koalicije predvođene SAD-om na Irak.

U valu napada autobombama i ciljanim ubistvima u šiitskim četvrtima Bagdada u utorak ujutro ubijeno je najmanje 58 osoba uoči desete godišnjice invazije na tu zemlju, prema podacima medicinskih i sigurnosnih izvora.

Koordinirani napadi

U tim napadima, izvedenim uglavnom autobombama, ranjeno je najmanje 200 ljudi. Napadi su bili usmjereni na šiitsku zajednicu u centru Bagdada i na periferiji.

Izvršeno je više oružanih akcija i aktivirano 11 automobila bombi. Jedan od najsmrtonosnijih napada dogodio se u blizini Zelene zone u Bagdadu, mjesta na kojem se nalaze zgrade iračke Vlade i ambasade više zemalja, uključujući američku i britansku.

Prema rezultatima istraživanja “Iraq Body Count”, objavljenom povodom godišnjice invazije, od marta 2003. život u sukobima u Iraku izgubilo je više od 112.000 civila.

“Ono što ste doživjeli u utorak tek je početak, a uslijedit će odmazda za one koje ste pogubili”, tvrdi organizacija Islamska država Irak, koja okuplja sunitske ustanike povezane s Al-Kaidom.

To je bio jedan od nakrvavijih dana u zemlji od 9. septembra prošle godine, kada je u nasilju ubijeno 76 ljudi.

Iznimno nestabilno stanje u državi natjeralo je Vladu da odgodi izbore u dvjema pokrajinama s većinskim sunitskim stanovništvom, koji su se trebali održati 20. aprila, za maksimalno šest mjeseci.

U Iraku je prošle godine pogubljeno najmanje 120 ljudi, a izvršeno je i nekoliko masovnih egzekucija – u jednoj od njih samo u toku jednog dana ubijena je 21 osoba.

 

Source: Aljazeera Balkan