Barack Obama stigao u Izrael

Američki predsjednik Barack Obama stigao je u Izrael, bez namjere da Palestincima ponudi nove mirovne pregovore, dok raste sumnja Izraelaca u njegovo obećanje da će zaustaviti napor Irana da stvorni nuklearno oružje.

Obama je na početku svoje posjete rekao da je SAD i dalje posvećen sigurnosti Izraela i da mir mora doći u Svetu zemlju.

“Ovu posjetu vidim kao priliku da učvrstim neraskidive veze između naših nacija, da ponovo naglasim nepokolebljivu posvećenost Amerike sigurnosti Izraela i da se direktno obratim narodu Izraela i vašim susjedima”, kazao je Obama na ceremoniji dobrodošlice na aerodromu u Tel Avivu.

“Uvjeren sam da je naše savezništvo vječno i da će trajati zauvijek”, dodao je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

U riječima dobrodošlice predsjedniku SAD-a, premijer Benjamin Netanyahu je naglasio da Izrael ima pravo na samoodbranu, za koje je rekao da Obama podržava.

“Hvala vam što ste na strani Izraela u ovo doba historijskih promjena na Bliskom Istoku”, kazao je Netanyahu, koji nema najbolji odnos sa Obamom.

“Hvala vam za nedvosmislenu potvrdu prava Izraela na samoodbranu od svih prijetnji”, rekao je Netanyahu prije obilaska antiraketnog sistema Željezna kupola u pratnji Obame, koje je doneseno na aerodrom da ga predsjednik SAD-a vidi. Sjedinjene Američke Države djelimično finansiraju taj odbrambeni sistem.

U svojoj prvoj zvaničnoj posjeti Izraelu, Obama se nada u obnavljanje svog odnosa sa Izraelcima i Palestincima.

Palestinska policija sukobila se u utorak navečer sa desetinama demonstranata koji su protestirali protiv predstojeće posjete američkog predsjednika Baracka Obame Zapadnoj obali.

Ona je spriječila da demonstranti stignu do glavnih kancelarija palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa u Ramali, ali ozbiljnih povreda nije bilo.

Palestinci su skeptični zbog Obamine posjete, koji će se u Jerusalemu sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a u četvrtak sa Abbasom u Ramali.

Obnova pregovora

Američki zvaničnici namjerno nisu podgrijavali očekivanja, otvoreno najavivši da se neće težiti momentalnoj obnovi pregovora s Izraelom, koji su u zastoju od septembra 2010. godine.

Pregovori su propali, jer je Izrael odbio zaustaviti izgradnju jevrejskih naselja na teritoriji na kojoj Palestinci žele osnovati nezavisnu državu.

Abbas je zahtijevao da naseljavanje te teritorije prestane kako bi se vratio pregovaračkom stolu, a izraelska strana je zagovarala pregovore bez postavljanja preduvjeta.

Jedan od demonstranata Huvaida Araf rekao je da je “narod razočaran, da Obama nije učinio ništa i da pomoć okupaciji Izraela nastavlja da teče“, prenosi Reuters.

Uoči posjete američkog predsjednika gomilaju se snage sigurnosti i u Jerusalemu i u Ramali.

Blizu 5.000 policajaca vodit će računa o sigurnosti na ulicama Jerusalema, a na Zapadnoj obali će biti raspoređene 3.000 palestinskih policajaca.

Tamo protesti inače jačaju posljednjih sedmica. Od decembra je ubijeno devet Palestinaca u sukobima s izraelskim snagama.

Obama će u petak, prije odlaska u Jordan, obići Crkvu Hristovog rođenja u Betlehemu na Zapadnoj obali.

Malo Palestinaca očekuje da ova posjeta, prva otkako je Obama postao predsjednik 2009. godine, doprinese izmjeni njihovih stavova, jer on, kako kažu, nije vodio računa o njihovim ciljevima.

 

Source: Aljazeera Balkan