Srednjoškolci krivi za silovanje tinejdžerke

Slučaj je putem društvenih medija privukao svjetsku pažnju i izazvao zgražanje u SAD-u.

Dvojica srednjoškolskih igrača američkog nogometa u američkoj saveznoj državi Ohio proglašeni su krivim za silovanje tinejdžerke. Slučaj je putem društvenih medija privukao svjetsku pažnju i izazvao zgražanje.

Osuđen za silovanje, 16-godišnji Malik Richmond skrhan je dok se izvinjava porodici žrtve i zajednici Stubenvila.

„Želio bih vam se izviniti, nisam imao namjeru učiniti nešto tako“, kazao je.

Sudija je, tokom čitanja presude, kazao kako se „oba optuženika osuđuju, izvan razumne sumnje, prema sve tri tačke optužnice“.

Nekoliko minuta ranije, sudija je Richmonda osudio na najmanje godinu dana maloljetničkog zatvora, a njegov 17-godišnji suoptuženik Trenton Mays će služiti najmanje dvije godine. Obojica bi mogli ostati u pritvoru do svoje 21. godine.

Slučaj je podijelio Stubenvil na one koji smatraju da su njih dvojica optuženi nepravedno i prebrzo i na one koji žele kraj kulturi koja omogućava uspješnim srednjoškolskim igračima američkog nogometa da rade šta hoće.

Priča je bila glavna vijest širom SAD nakon što su se video, slike i tweetovi iz te noći raširili društvenim medijima. Aktivistička grupa Anonymous objavila je fotografiju žrtve koja je jedva pri svijesti, nakon previše pića.

Bezbrojni životi

Majka žrtve rekla je da su silovatelji njene kćerke pokazali nedostatak saosjećanja ili bilo kakvog morala.

„Vaše odluke te noći utjecale su na bezbrojne živote, uključujući i one vaših najdražih. Postali ste svoji tužitelji na društvenim medijima na kojima ste odlučili objaviti vlastito kriminalno ponašanje. Ovo ne definira moju kćerku. Ona će ustrajati, rasti i nastaviti sa životom“, istakla je.

Advokat porodice žrtve Bob Fitzsimmons kazao je da je ovo suđenje unutar grupe školskih prijatelja.

„Za nju ovo znači da je stekla neke nove prijatelje i izgubila druge. Mislim da se ona pokušava nositi s tim i, uprkos svemu, imati lijepe tinejdžerske godine“, kazao je.

Neki ljudi su kritizirali državne zvaničnike što nisu proširili istragu. Nakon izricanja presude, državni tužilac Ohia je tražio da se sazove porota u aprilu i istraži treba li još neko biti optužen.

„Ova istraga se jednostavno ne može završiti i ne možemo okončati ovaj slučaj bez sazivanja porote“, izjavio je Mike Dewine, državni tužitelj ovog saveznog dijela SAD.

Među dokazima koje će porota morati proučiti je gotovo 400.000 poruka, 300.000 fotografija i 900 videosnimaka. Porota će početi s radom u aprilu.

Source: Al Jazeera Balkan

Picture: news.msn.com