Komisija istražuje privođenje Mehmedovića

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH imenovao komisiju koja će ispitati hapšenje bh. parlamentarca, SDA traži smjenu šefa SIPA-e.

Mehmedović je ranije ovog mjeseca izjavio da je njegovo privođenje ‘čista osveta’ [Al Jazeera ]

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jednoglasno je imenovao istražnu komisiju za utvrđivanje zakonitosti postupanja nadležnih državnih organa u slučaju privođenja i zadržavanja bh. parlamentarca Šemsudina Mehmedovića.

Ranije ovog mjeseca pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Mehmedovića, poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu, zbog sumnje da je počinio ratne zločine protiv srpskog stanovništa na području Tešnja.

Mehmedović je kasnije pušten na slobodu.

Hapšenje Mehmedovića nije izvršeno po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, niti je postupajući tužilac bio upoznat sa planiranjem te aktivnosti, saopšteno je iz Tužilaštva.

Mehmedović je uhapšen kada se pred istražiteljima SIPA-e trebao pojaviti kao svjedok protiv direktora SIPA-e Gorana Zubca, protiv koga je ranije podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine za navodne ratne zločine na području Sarajeva.

Mehmedović je izjavio da je njegovo privođenje “čista osveta”.

Inicijativa za smjenu direktora SIPA-e

Klub SDA u Predstavničkom domu u četvrtak je zatražio  od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da pokrene postupak za smjenu Zubca.

Komisiju koja će razmotriti hapšenje Mehmedovića činit će: iz Kluba SDA Amir Fazlić, iz Kluba Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine Mirsad Đugum, iz Kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Niko Lozančić, iz Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Mirsad Mešić, iz Kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić, iz Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević i uime mješovitog Kluba Zvonko Jurišić.

Komisija je formirana na prijedlog Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu.

Kako je ranije kazao šef Kluba poslanika SDA Asim Sarajlić, istražna komisija će imati zadatak da utvrdi da li je bilo nezakonitog i za ovakve slučajeve atipičnog postupanja SIPA-e i direktora te agencije.

“Istražna komisija je dužna da postupa u skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma te je ovlaštena da traži podatke od institucija Bosne i Hercegovine potrebne za rad, a institucije su dužne da tražene podatke dostave bez odgađanja. Komisija bi postupala hitno i izvještaje bi dostavljala Predstavničkom domu”, pojasnio je ranije Sarajlić.

Sarajlić je na sjednici Predstavničkog doma rekao da postoje osnovane sumnje da je Zubac prekoračio granice službenih ovlaštenja u slučaju privođenja i zadržavanja Mehmedovića u prostorijama SIPA-e.

“Iz ponašanja direktora Zubca i službenika SIPA-e tokom akcije privođenja i zadržavanja poslanika Mehmedovića proizilazi da SIPA nije spremna poštovati naloge Tužilaštva Bosne i Hercegovine u slučajevima kada se stavovi SIPA-e i Tužilaštva razilaze. Iskazana je i spremnost da se u slučaju suprotstavljenog stava samostalno i na vlastitu ruku upotrijebi državni policijski aparat”, kazao je Sarajlić.

Napominje da ovakvo ponašanje Zubca predstavlja opasnu tendenciju u “funkcioniranja policijske države”.

Nakon hapšenja Mehmedovića, iz Tužilaštva je saopšteno da ta institucija “neće podleći bilo kakvim pritiscima, a ne želi i neće biti subjekt bilo kakvih međusobnih ‘prepucavanja’ političkih i drugih zvaničnika u Bosni i Hercegovini”.

SIPA je ranije saopštila da očekuje od Tužilaštva da predloži pritvor Mehmedovića, kako bi još jedanput potvrdilo “svoj stav da u ovoj zemlji ne postoje nedodirljivi”.

 

Source: Al Jazeera Balkan