Povratnicima u RS poništene lične karte

Povratnici u bh. entitet Republika Srpska ne mogu više da prijave prebivalište dok policija ne provjeri da li zaista žive na tim adresama.

Osim toga, policija poništava već izdate lične karte.

Srebreničanki Vesni Salkić poništena je lična karta. U septembru prošle godine ovaj dokument njoj i njenoj porodici izdala je ista Policijska uprava koja im ga sada poništava.

“Kad sam je pitala zašto je to uradila, kaže, ‘zato jer je nevažeća’. Kaže, nisu nas našli na adresi koju smo naveli”, pojašnjava Salkić.

Salkići su nakon toga uložili žalbu, no ona je odbijena, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.

Potom, 19. aprila, predali su  zahtjev za novu ličnu kartu. Još je nisu dobili, iako je zakonski rok za to 15 dana.

Bez prava

Osim toga, nisu dobili ni potvrdu da je njihov zahtjev primljen, kao ni objašnjenje zbog čega i dalje čekaju, mada je i to zakonom predviđeno.

Suad Arnautović o biračkim pravima povratnika

“Pa, znači da nemam nikakva prava, da nisam nigdje. Da ne postojim,  da me nema. Ne mogu ovjeriti  zdravstvene knjižice, ni na na biro, ni ostvariti bilo koja prava, ništa”, kaže Salkić.

U istoj poziciji je i Meva Hodžić, povratnica u Srebrenicu.

“Ja sam se tu rodila. Svoj život tu ostavila,svoju djecu izrodila, imam preko 100 duluma zemlje, nemam niko da naslijedi, imaju djeca, ali nisu tu. Ja ću se borit’ do zadnjeg momenta”, kaže Hodžić.

“Do sada je MUP RS-a poništio više od  600 prebivališta za Bošnjake iz Istočnog Drvara, Istočnog Mostara, Srebrenice, Foče, Višegrada, Novog Goražda i Vukosavlja”, javlja Kurić.

Pozivaju se na članove 5, 8 i 8A Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

No, povratnici su upravo na osnovu tog Zakona i ostvarili pravo na prijavu.

U tom slučaju, kriv je Zakon – poručuju iz MUP-a Republike Srpske.

“To su manjkavosti određenog Zakona. Zato je Parlamentu i pokrenuta, koliko ja znam, procedura da se donese novi Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH”, kaže glasnogovornica MUP-a RS-a Mirna Šoja.

Navodi o nezakonitosti

S tim se ne slaže Emir Suljagić, koordinator Koalicije  1. Mart. Tvrdi da su terenske provjere nezakonite.

Nedavno je na to upozorio službenicu MUP-a RS-a, koja nije htjela zaprimiti njegov zahtjev za  prijavu prebivališta u Bratuncu.

“Na moje upozorenje da se time krši najmanje Član 36 Zakona o boravištu i prebivalištu, čije je kršenje kažnjivo s 100 do 1.000 konvertibilnih maraka i Član 20, koji propisuje olakšano prijavljivanje za povratnike,  kao i da je to što ona radi obuhvaćeno jednim članog krivičnog Zakona o sprečavanju povratka, ona nije imala šta da kaže”, rekao je Suljagić.

Njegov je zahtjev primljen, ali Suljagić nije zadovoljan. Optužuje Vlasti RS-a da ovim podrivaju i Aneks 7 Daytonskog sporazuma, koji se odnosi na izbjeglice i povratnike.

Njime je naloženo da se ukine sve ono što bi po povratnike moglo biti diskriminirajuće.

Krajnji tumač sporazuma, OHR, diplomatski komentira pitanje mogućeg kršenja Aneksa 7.

“OHR poziva sve građane, ali i političke lidere na svim nivoima da rade na omogućavanju proces povratka, da rade na procesu pomirenja i naravno na ekonomskom razvoju”, kazala je glasnogovornica OHR-a Ljiljana Radetić.

Iz Koalcije 1. Mart, pak, poručuju da bi nastavak pritiska na povratnike, mogao rezulitrati općom frustracijom, te podizanjem međuetničkih tenzija.

 

Source: Al Jazeera