Budimir: Radio sam u skladu sa zakonom

Predsjednik FBiH, koji je u petak pušten iz pritvora, za Al Jazeeru potvrdio povratak na posao i potpisivanje Zakona o povoljnijem penzioniranju boraca.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir, koji je u petak pušten iz pritvora, u gostovanju u vijestima Al Jazeere rekao je da je pomilovanja, za koja mu Tužilaštvo BiH prijeti optužnicom, potpisivao u skladu sa zakonom.

Najavio je da se vraća na posao u ponedjeljak, kada će potpisati Zakon o povoljnijem penzioniranju pripadnika oružanih snaga.

Budimir je rekao za Al Jazeeru da nije ranije mogao potpisati Zakon koji je uvjet za dobijanje nove rate kredita Međunarodnog monetarnog fonda BiH, jer je uhapšen na dan kada je to trebao učiniti.

Predsjednik FBiH je kazao da će također uputiti uputiti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti Zakona.

Budimir je kazao da vjeruje da će uskoro biti deblokirana tranša pomoći MMF-a za BiH i da će biti izabrane sudije Ustavnog suda Federacije BiH.

Predsjednik FBiH je osumnjičen da je primao mito za pomilovanja, a Tužilaštvo BiH najavilo je optužnicu protiv njega, te žalbu na na odluku Suda BiH o ukidanju pritvora.

‘Iznova u obračun s korupcijom’

“Ja smatram da sam radio sve po zakonu i po svojoj savjesti”, rekao je Budimir za Al Jazeeru.

Upitan da li bi sada, nakon pritvora, postupio drugačije, Budimir je rekao kako je duboko uvjeren da bi u većini slučajeva postupio na isti način kao i prije istrage.

Nakon Budimirovog hapšenja, jedan dio bh. javnosti tvrdio je da slučaj ima političku pozadinu, dok je drugi dio smatrao da je riječ o obračunu s korupcijom.

Budimir je kazao kako bi bilo kakav njegov komentar Tužilaštvo moglo komentirati kao pokušaj djelovanja na javnost.

“Neka to ostane sud javnosti – da li je bila politička pozadina, ili je u pitanju isključivo istraga i obračun sa korupcijom”, rekao je Budimir.

Dodao je da ako se kreće u obračun sa korupcijom, treba krenuti iznova, jer postoje veliki slučajevi korupcije, u kojima se radi o desetinama miliona konvertibilnih maraka. Nije htio precizirati o kojim se slučajevima radi.

Budimir je otkrio kako je “imao određenih dojava da se možda prisluškuju telefoni” u vrijeme dok je vođena istraga protiv njega, te da su mu neki izvori “sugerirali na određene razgovore koji su se vodili u određenim političkim krugovima”.

Nije mislio o ostavci

Također, kazao je da je u svom radu oprezan, te “da je sve ono što se dešavalo kroz medije na neki način najavljivalo da se želi diskreditirati moj rad, mene kao čovjeka i funkciju predsjednika Federacije”.

Budimir je kazao kako nikada nije razmišljao o podnošenju ostavke, pa ni u proteklih mjesec dana, kad je bio lišen slobode.

Predsjednik Federacije BiH svjedočit će i pred parlamentarnom komisijom zaduženom da utvrdi je li on dostojan obavljanja te funkcije.

Rekao je kako će pred komisijom napraviti usporedbu između pomilovanja koja je on odobravao, te onih koja su potpisivali njegovi prethodnici na funkciji predsjednika FBiH.

 

Source: Al Jazeera