Kongres SAD-a uručio priznanje Osmanagiću

Ugledna članica Kongresa Sjedinjenih Američkih Država Sheila Lee Jackson uručila je na prigodnoj svečanosti u Houstonu priznanje američkog Kongresa dr. Semiru Samu Osmanagiću za njegov “nesebičan rad i podršku kulturnoj i ekonomskoj nezavisnosti američkih useljenika”.

Svečana ceremonija i gala večera održani su u hotelu Westin Galleria pred nekoliko stotina zvanica, među kojima su bili članovi gradskog i kantonalnog savjeta, sudije kantonalnog i gradskog suda, predsjednik Univerziteta u Houstonu, predstavnici medija i druge javne ličnosti.

Sheila Lee Jackson je jedna od najuglednijih članica saveznog Kongresa i član najužeg vodstva Demokratske partije. Godinama predstavlja 18 distrikt Teksasa u Predstavničkom domu u Washingtonu.

Prilikom uručivanja priznanja Osmanagiću istakla je njegovo “neumorno zalaganje u izgradnji lokalne zajednice u Houstonu i pomoći useljenicima u Ameriku”.

Certifikat s pečatom Predstavničkog doma SAD-a (House of Representatives) i potpisom članice Kongresa Sheile Lee Jackson te datumom 24. maj 2013. ističe da je “predanost Osmanagića izgradnji houstonske zajednice istinski vrijedna poštovanja, divljenja i pohvale Kongresa Sjedinjenih Američkih Država”.

Isto veče je “Alijansa za multikulturne društvene usluge” uručila Osmanagiću srebrni tanjir ,proglašavajući ga dobitnikom priznanja “Zvijezde među nama” (Stars Among Us), za njegovu dugogodišnju predanu pomoć izbjeglicama, imigrantima i osobama s niskim prihodima.

Ovo priznanje je ustanovljeno 1999. godine za useljenike u SAD koji su svojom karijerom i društvenim radom dali primjer drugima. Prvi dobitnik je bio legendarni košarkaš šampionske generacije “Houston Rocketsa” Hakeem Olayuwoon (Nigerija).

Osmanagić je radio deset godina (1995-2005.) kao volonterski član Odbora direktora Alijanse. Postao je naturalizovani Amerikanac krajem 1990-ih. U periodu 1992-2006. godine kao menadžer nekoliko firmi te predsjednik i vlasnik korporacije “Met Company, Inc.” zaposlio je više od 150 Bosanaca i Hercegovaca koji nisu govorili engleski jezik, dajući im mogućnost učenja proizvodnih i kancelarijskih djelatnosti i osposobljavajući ih za daljnji rad i boravak u SAD-u.

Pored njih asistirao je u zapošljavanju brojnih imigranata iz Azije, Afrike i Latinske Amerike. Alijansa je u obrazloženju za izbor Osmanagića za primanje priznanja istakla i njegovu ulogu u otkrivanju prvih evropskih piramida 2005. godine i kulturnu i turističku promociju njegove rodne Bosne i Hercegovine u svijetu.

Osmanagić je osnovao neprofitnu Fondaciju “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” 2005. godine za arheološka istraživanja i promociju arheološkog turizma. Najveći je donator istraživanja bosanskih piramida koji je postao najaktivnija arheološka lokacija u svijetu.

Član je ruske Akademije prirodnih znanosti i Aleksandrijskog društva arheologa, prvi počasni građanin Visokog i autor 15 knjiga o piramidama i drevnim civilizacijama, te jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za fenomen piramida u svijetu.

Nakon prijema priznanja u Houstonu, Osmanagić je imao jednosatni televizijski intervju uživo u Las Vegasu na popularnom programu “Virtual Live Broadcast TV” pred stotinama hiljada gledalaca.

U meksičkom gradu Ciudad Hidalgo Osmanagić je održao predavanje o bosanskim piramidama, a zatim je uslijedila konferencija za medije.

Do kraja maja Osmanagić ostaje u nemirnoj meksičkoj državi Michoacan istražujući potencijalne piramide i podzemne tunele u šumskim predjelima.

Povratak u BiH očekuje se 1. juna i tog dana će u Visokom biti domaćin brojnim turistima iz Bugarske, Hrvatske, Slovenije i Njemačke, da bi 2. juna dočekao volontere prve smjene Međunarodne radne akcije volontera MRAV Bosanske piramide 2013, navodi se u saopćenju Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

 

Source: Fena