IZ TUZLE ISPRAĆENO 15 TIJELA UBIJENIH BOŠNJAKA BRATUNCA

Petnaest tijela ubijenih Bošnjaka, civilnih žrtava rata, ispraćeno je u subotu 11. maja 2013. godine iz Komemorativnog centra u Tuzli prema Bratuncu. Ispraćaju je prisustvovalo oko dvije stotine članova porodica, prijatelja i građana tuzle, koji su i pored velikog nevremena ipak došli da odaju posljednju počast ubijenim. Uz prisustvo više hiljada ljudi u nedjelju 12. maja 2013. njima će biti klanjana dženaza i obavljen nihov ukop na Šehidskom mezarju Veljaci, gdje je u proteklih šest kolektivnih dženaza ukopano 252 identifikovane osobe.

U kasnim poslijepodnevnim satima tijela su dočekana u Bratuncu, gdje je klanjan tewhid i u nekoliko džemata upriličen prigodan vjerski program.

IMG_1831

Tradicionalno, dan uoči dženaze u Bratuncu se organizuje najveći broj sadržaja u okviru manifestacije Dani sjećanja na genocid u Bratuncu. Članovi porodica poginulih, logoraši, predstavnici Islamske zajednice i politički predstavnici Bošnjaka Podrinja, položili su cvijeća na Gradskom stadionu, a zatim je povorka posjetila Fiskulturnu salu u kojoj je maja 1992. godine bio najkrvaviji logor, u kojem je ubijeno najmanje 150 bošnjačkih civila. Posjetili su i Ljubovijski most sa kojeg su u Drinu bacili 603 ruže, simbolizirajući 603 ubijena civila Bratunca tokom 1992. godine.

Dženaza za petnaest civilnih žrtava bit će klanjana 12. maja u 13.00 sati.

 

BMG Bosanska medijska grupa