Tajni dokumenti SDS-a

Građanska koalicija Prvi mart došla je u posjed internog dokumenta Srpske demokratske stranke (SDS), koji je nastao u Političkoj akademiji te stranke i u kojem se iznose prijedlozi koji za cilj imaju osujećivanje Aneksa 7, spriječavanje zakonite prijave prebivališta i eliminacije Prvog marta, uključujući i “ekstremna rješenja”.

Kako je saopćeno iz Koalicije, studija čiji je autor Aleksandar Savanović, direktor Političke akademije SDS-a, kroz analiziranje aktivnosti Koalicije Prvi mart, reakcija političkih predstavnika i predstavnika vlasti iz entiteta RS-a, nastoji ponuditi “moguće alternative” koje će dovesti do potencijalnih rješenja za “eliminisanje” Prvog marta.

Studija ukazuje i na to da bi stranke koje ne poriču genocid formiranjem zajedničke liste postale treći po snazi politički faktor u entitetu RS bez novih registracija i kada bi primjena Aneksa 7 prestala danas.U istom kontekstu, rukovodstvu SDS-a se u dokumentu predlaže da u entitetu FBiH pronađe politički saveznike za minimaliziranje djelovanja Koalicije Prvi mart.

“Prethodno ocrtana kontraprijetnja, te sumnjivost lika i djela glavnog nosioca Prvog marta, daju prostora da se razumnim političkim akterima u Federaciji BiH predstavi opasnost scenarija u koji Prvi mart pokušava da gurne BiH, te da oni sami utiču na zaustavljanje tog fundamentalističkog projekta, na primjer na način da odbiju saučešništvo u zajedničkoj listi”, navodi se u ovom dokumentu.

Dokument baca i potpuno novo svjetlo na predložene izmjene državnog Zakona o prebivalištu i Izbornog zakona BiH na način da se ograniči sloboda kretanja, odnosno uvedu zatvorene liste čime bi bila “eliminisana” mogućnost zajedničke liste državotvornih partija.

“Ono što zabrinjava nas u Prvom martu nije ni SDS-ova potraga za Ramzanima Kadirovima u entitetu FBiH – koje, sigurni smo, neće naći – niti pokušaji da se ‘po zakonu’ ograniče osnovne, Ustavom garantovane slobode i prava državljana BiH, nego zagovaranje ‘ekstremnih rješenja’ u ‘tretmanu’ Prvog marta. Kada politička partija kakva je SDS, koja je i u ratu i poslije rata pokazala da organizovano nasilje smatra legitimnom političkom praksom, smatramo da imamo puno pravo da se brinemo za sigurnost naših aktivista”, navodi se u saopćenju.

Ovim putem Prvi mart poziva predsjednika SDS-a Mladena Bosića da se javno ogradi od ovog dokumenta i zagovaranja “ekstremnih rješenja”, a od MUP-a RS očekuje da barem pozove na informativni razgovor Aleksandra Savanovića i time pokaže da nije institucija jednog naroda, nego institucija koja zakon primjenjuje jednako prema svim građanima Bosne i Hercegovine koji žive na području tog entiteta.

Na kraju, Prvi mart će sa sadržajem dokumenta upoznati i Ured visokog predstavnika, ambasade zemalja članica Vijeća za implementaciju mira, klubove poslanika onih stranaka koje ne poriču genocid u državnom parlamentu, te njihova sjedišta i zatražiti jednodušnu osudu ovog dokumenta i praksi koje on priziva.