Dačić: Nema više skrivanja iza Kosova

Dačić rekao da je vrijeme da Srbija prestane sa izgovorima, Radmanović tvrdi da će BiH podržati sporazum iz Brisela.

Premijer Srbije Ivica Dačić ocijenio je da u Srbiji, zbog njene budućnosti, više niko nema prava na skrivanje, a pogotovo ne iza Kosova, jer bi novi pokušaj skrivanja završio još jednim egzodusom, novim žrtvama i novim porazom.

U autorskom tekstu za izdanje Politike za nedjelju, Dačić je rekao da je sporazum u Briselu kraj početka, skidanje s leđa čitave nacije 20-godišnjeg bremena, kao i da je devastiranje Srbije moralo da se zaustavi.

Premijer Srbije citirao je riječi koje se pripisuju Pablu Picassu, koji je naslikao „Guernicu“ – „Ko hoće nešto da učini, nađe način – ko neće ništa da učini, nađe opravdanje“, navodeći da se možda baš zbog te veze savršeno uklapaju u trenutnu stvarnost Srbije.

“I možda će se neko ljutiti ako se kaže da smo postali ‘Guernica’ Balkana, ali niko ne može da ospori da smo u proteklih 20 godina doživeli sve oblike kataklizme. Raspad nekoliko država, izbacivanje iz međunarodne zajednice, sankcije, siromaštvo, bombe, glad i samoubilačko pljačkanje samih sebe i sopstvene imovine”, naveo je Dačić.

On je ocijenio da dio toga nije bio samo do Srbije, jer je svijet često bio više nego okrutan prema Srbiji, ali je drugi dio, „onaj koji smo sami sebi činili“, sve vrijeme praćen opravdanjima i savršenim izgovorima.

“Svako zlo koje smo sami sebi bespoštedno nanosili, ne želeći i ne pokušavajući pritom da nešto za sebe zaista uradimo, pravdali smo višim ciljevima, nebom, svetinjama, nacijom.”

Prema njegovim riječima, Knin, Vukovar, Bosna, Kosovo – sve su to dijelovi tog nerješivog matematičkog problema, zbog kojeg je bilo dozvoljeno ne baviti se bilo čime drugim.

“Biološki izumiranje Srbije, devastiranje njene infrastrukture, uništavanje privrede, kulture, nauke, zdravstva, školstva… sve to je bilo opravdano velikim nacionalnim zadatkom – traženjem kvadrature u balkanskim krugovima. To je moralo da se zaustavi”, poručio je Dačić.

Izabrani smo na zemaljskim, a ne na nebeskim izborima, za zemaljsku Srbiju. Na onim nebeskim, za nebesku Srbiju, ta priča je završena. Ima i ko da bira i ko da sudi. I neka njih, a mi ćemo se baviti našim stvarima, na našoj zemlji. Bez skrivanja. I bez izgovora”, zaključio je Dačić u autorskom tekstu.

Radmanović: Podrška BiH sporazumu

Istovremeno, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović najavio je da će BiH podržati odluku rukovodstva Srbije o sporazumu Beograda i Prištine, iako se s tim neće slagati dio naroda i jedan broj političara u bh. entitetu Republika Srpska.

“Bilo bi potpuno negativno da neko ko je van Srbije, a mi to objektivno jesmo, ma koliko za nju bili emotivno vezani, sad lamentiramo nad sporazumom Beograda i Prištine”, rekao je Radmanović za novosadski Dnevnik.

Radmanović je poručio da BiH, dok je on u Predsjedništvu, nikad neće priznati nezavisnost Kosova, uprkos podršci sporazumu između Beograda i Prištine.

RS, pojašnjava on, i poslije sporazuma Beograda i Prištine čvrsto stoji u BiH. “Daytonom je Republika Srpska postala entitet sa elementima državnosti i to će ostati, ne rušeći BiH”, rekao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, RS je svjestan da je BiH međunarodno priznata zemlja, ali isto tako i da su RS i Federacija BiH Daytonskim sporazumom stvorene kao male države, koje funkcioniraju unutar međunarodno priznate BiH.

Radmanović smatra da su povremene najave Banjaluke o referendumu o osamostaljenju RS-a uvjetovane pritiscima na nju koji, kako je rekao, dolaze iz Sarajeva.

“Na to Republika Srpska odgovara da će se u tom slučaju izdvojiti iz BiH. Na to imamo pravo. Iako međunarodni faktori u BiH tvrde da Srpska na to nema pravo, uvijek ih podsjećamo na činjenicu da je, ako to pravo imaju Quebec, Škotska ili Katalonija, besmisleno da to pravo nema i RS”, kazao je Radmanović.

 

Source: Aljazeera Balkan