18. Susreti Bošnjaka Bosnjaka Sj. Amerike

Tradicionalni Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike su godišnja manifestacija koja se održava pod pokroviteljstvom Islamske Zajednice Bošnjaka u Americi a prvi susreti su odžani još davne 1996 godine u Torontu. Susreti Bošnjaka su zapravo mreža manifestacija vjerskog, političkog, kulturnog i sportskog karaktera i nesumnjivo su najveći događaj za Bošnjake ovog dijela svijeta.

Susreti se tradicionalno održavaju zadnji vikend u Maju koji prethodi američkom prazniku “Memorial Day”. Memorialni Dan (‘Memorial Day) je za Ameriku dan sjećanja na sve one koji su ugradili svoje živote u ostvarenju “američkog sna” koji podrazumijeva bogatstvo, slobodu i demokratiju. Svake godine, vikend koji prethodi ovom američkom prazniku, za nas Bošnjake ovdje ima poseban značaj jer je to jedinstvena prilika da se okupimo na jednom mjestu, iskažemo probleme i prezentiramo ideje koje će nam pomoći da još više približimo našu domovinu i zemlju u kojoj sada živimo.

U cilju kontinuiranog razvoja i napredovanja ukupne bošnjačke dijaspore u Sjevernoj Americi, kao i promovisanju pozitivnih vrijednosti vjere Islama i bošnjačke kulture i tradicije u širem američkom društvu susreti posvećuju posebnu pažnju promociji i prezentacije uspješnih Bošnjaka i Bošnjakinja, posebno mladih, iz raznih oblasti nauke I biznisa, međureligijski dijalog i susret sa predstavnicima američke administracije.

Otvoreni Poziv:

Pozivamo sve bošnjake, bošjnačke džemate, horove Ilahija i Kasida, političke organizacije, sportske klubove te kulturno-umjetnička društva kao i sve medije na području Amerike i Kanade da nam se pridruže na jubilarnim 18. Susretima Bošnjka Sjeverne Amerike i svojim učešćem uveličaju ovaj značajan događaj. Tampa Bay, Florida Maj 24. – 26. 2013

Moto 18. Susreta Bošnjaka:

Polazeći od načela da Bog neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok se sam narod ne promijeni i da je u jedinstvu snaga, moto 18. Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike je: “Naše jedinstvo je naš prioritet!

Učešće u programu:

Pravo učešća na programima tokom Susreta imaju pojedinci i organizacije čije djelovanje i priroda posla nisu u suprotnosti sa načelima i ciljevima Islamske zajednice. Svaki učesnik Susreta mora prijaviti svoje učešće na Susretima putem zahtjeva, molbe/aplikacije za učešće na Susretima.

Zahtjevi se mogu ispuniti i poslati putem web stranice www.susreti.org
Generalni zahtjev za organizacije i pojedince
Zahtjev za Horove i KUD-a
Prijava za nogometni turnir 

 

Smještaj:

Za goste 18. Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike Hotel Mariott St. Petersburg/Clearwater nudi specijalnu cijenu od $89 za jednokrevetne (King) i dvokrevetne (2 Queen) sobe. Preporučujemo da rezervišete hotelski smjestaj u ovom hotelu u kojem će se održati centralna manifestacija susreta, “Svečana Večera” a i mnoga druga zbivanja programa susreta. Hotel također nudi besplatan bezžični internet servis, te shuttle servis od aerodroma do hotela i prevoz do svih mjesta u krugu od 5 milja uključujući i prevoz do Bosanskog Islamskog Centra. Rezervaciju sobe možete obaviti putem telefona (727) 572-7800 sa napomenom da ste dio grupe “Bosnian Conference”, (group code: bsnbsna) ili direktno putem ovog linka.

Vaznije Informacije o 18. Susretima Bosnjaka Sjeverne Amerike:

Organizator:

Islamska Zajednica Bošnjaka Tampa Bay

(727) 280-6008

Extra info:

Facebook 

St. Petersburg Clearwater

Tampa Bay

 

Okvirni Program Susreta
Petak 24. Maj

  1. 1.       Doček Gostiju
  2. 2.       WMNF 88.5fm True Talk Radio ShowInterview Sabahudin ef. Ćeman
  3. 3.       Džamija Džuma 
  4. 4.       Džamija Ručak
  5. 5.       Džamija Tradicionalni Mevlud
  6. 6.       Džamija Večera

Subota 25. Maj

  1. 1.       Džamija – Promocija Hadža i Umre – Ismet ef. Zejnelović
  2. 2.       Džamija Mektebsko takmičenje 
  3. 3.       Hotel Marriott KBSA2000 Godisnja skupstina
  4. 4.       Hotel Marriott KONGRES BOSNJAKA SJEVERNE AMERIKE – Prosireni sastanak Upravnog Odbora KBSA
  5. 5.       Soccer ParkTurnir u malom nogometu
  6. 6.       Džamija Ručak
  7. 7.       Hotel MarriottPresentacija DHS CRCL Community Engagement (otvoreno za javnost) Kareem Shora Section Director for Community Engagement at the US Department of Homeland Security http://www.dhs.gov/community-engagement
  8. 8.       Džamija Program za žene – Aiša Purak
  9. 9.       Hotel Marriott Program za omladinu – Jasmin ef. Huskić
  10. 10.   Hotel Marriott Tribina Popis 2013
  11. 11.   Hotel MarriottSvečana Večera (Ulaznica $50) – Gosti: Madžid Abaza, Eldin Huseinbegović

 

Nedelja 26. Maj

  1. 1.       England Brothers ParkBošnjački Festival (Smotra Folklora, Ilahija i Kasida i Sevdaha)
  2. 2.       England Brothers Park Polufinale i Finale turnira u malom nogometu
  3. 3.       Džamija – Promocija Izdavačke Djelatnosti -Hafiz Nermin ef. Spahić
  4. 4.       Džamija – Tevhid Šehidima
  5. 5.       Džamija Večera

Važne Adrese:

Bosanski Islamski Centar – 4255 73rd ave. N. Pinellas Park, FL

Hotel Marriott – 12600 Roosevelt Boulevard N. St. Petersburg, FL

Pinellas Park Youth Soccer Park – 3750 66th Ave N Pinellas Park, FL

England Brothers Park – 5010 81st Ave N Pinellas Park, FL