Amerikanci štede manje nego ranije

Iz SAD-a stižu povoljnije ekonomske vijesti. Od rekordnih vrijednosti dionica na njujorškoj berzi, do sve bolje situacije na tržištu rada, uz to i činjenice da je broj nezaposlenih pao na 7,7 posto.

Kao dvije najveće opasnosti koje mogu da zaustave oporavak najveće svjetske ekonomije, navode se polititički zastoj između republikanaca i demokrata te loša finansijska situacija u Evropskoj uniji, izvještava Ivica Puljić.

Industrijski pokazatelj Dow Jones je imao 16 dana, iza sebe, bilježeći rekordne vrijednosti dionica.To je za ulagače značilo i velike dobitke. Sve je krenulo nakon povoljnih vijesti o sve manjem broju nezaposlenih.

Dobre vijesti s Wall Streeta

James Saft, analitičar, kaže: “Vidjet ćemo radi li se o dobicima na berzi na osnovu vlastitih zasluga koje se temelje na stvarnoj mogućnosti američkih kompanija da ostvaruju zaradu, ili je riječ o lažnom optimizmu nastalom na podršci Centralne banke zato što bi podrška države mogla trajati kraće nego što se očekivalo”.

Nakon što su počele stizati dobre vijesti s Wall Streeta, tržišta rada i stambene izgradnje i prodaja je krenula na bolje.

U trgovačkim centrima poput onog u Virginiji bilježe se odlični rezultati što je jako važno za američku ekonomiju, jer tri četvrtine ukupne ekonomske aktivnosti otpada upravo na prodaju.

Jedan od razloga za dobru situaciju u prodajnom sektoru, gdje je otvoreno novih 24 hiljade radnih mjesta, jeste i činjenica da Amerikanci manje štede. Smatraju da se ekonomska situacija zaista kreće na bolje.

Joe Feldman, ekonomski analitičar, kaže:

“Mislimo da je ovo stvarni oporavak i da imamo stabilan rast. Ne očekujemo neki astronomski ekonomski rast, ali 2,3 posto je i dalje solidan postotak. Riječ je o postojnom rastu i to je što ćemo dobiti. To znači i podršku za sve bolju prodaju”.

Najveći strahovi da bi se oporavak mogao usporiti ili čak zaustaviti su politika i Evropska unija!

Predsjednik Obama novom taktikom približavanja republikancima poručuje da je politički kompromis moguć po pitanjima deficita i fiskalne politike:

“U narednim mjesecima bit će više spornih debata između principijelnih ljudi koji žele dobiti ono što je najbolje za zemlju”.

Ono na što ni predsjednik Obama ni Kongres ne mogu utjecati jeste situacija u Evropskoj uniji koja ima daleko slabiju podlogu od Sjedinjenih Država u nastojanjima da se napokon umiri finansijska kriza.

Bez fiskalne unije

Guy Verhofstadt iz Evropskog parlamenta i bivši premijer Belgije, govori:

“Stvorili smo monetarnu uniju, ali nismo, u tom trenutku, uspostavili ekonomsku i fiskalnu uniju. Danas svi znamo da je nemoguće da jedna valuta sa 17 različitih Vlada, 17 različitih tržišta obveznica i 17 različitih ekonomskih strategija, funkcionira.“

Sve dok se ekonomija Evropske unije ne stabilizira bit će opasnosti po američki ekonomski rast, jer su zemlje Evropska unije najveći američki poslovni partner.

“Inače, ekonomije Europske unije i Sjedinjenih Država čine 50 posto ukupnog svjetskog ekonomskog rasta“, izvještava Puljić iz Washingtona.

 

Source: Aljazeera Balkan