Vuk Jeremić konačnom odlukom isključen iz Demokratske stranke

Bivši ministar vanjskih poslova i aktuelni predsjedavajući generalnom Skupštonom UN-a Vuk Jeremić isključen je sinoć iz Demokrtaske stranke.

Statutarna komisija Demokratske stranke jednoglasno je donijela odluku da odbije žalbu Vuka Jeremića na raniju odluku Izvršnog odbora DS-a o isključenju iz stranke.

“Ovim je Jeremić isključen iz članstva DS-a, a odluka Statutarne komisije je konačna”, navedeno je u šturom saopštenju DS-a .

Prethodno su Izvršni i Glavni odbor DS-a donijeli ovakvu odluku nakon što je visoki funkcioner stranke i bivši šef srbiijanske diplomatije odbio da vrati poslanički mandat, odnosno zbog nepoštovanja odluke Glavnog odbora DS-a i kršenja Statuta stranke.

Jeremić je 19. februrara Ustavnom sudu Srbije podnio inicijativu za osjenu ustavnosti i zakonitosti odluke o njegovom iskjučenju.

Lider DS-a pozvao je Jeremića da u nedjelju, 17. marta,  prisustvuje skupštini demokrata, a bivši poslanik je preko svoga Twitter profila sinoć potvrdio svoj dolazak.

Neslaganja i isključenja iz DS-a počela su, nakon što je Dragan Đilas izabrana za predsjednika te stranke, a rukovodstvo zauzelo stav da posanici koji su u prethodnoj vladi imali visoke funkcije, treba da vrate poslanički mandat.

Iz redova demokrata isključen je bivši ministar poljoprivrede Dušan Petrović, koji je sa još petoro stranačkih kolega u srbijanskom parlamentu formirao poseban poslanički klub i najavio formiranje stranke “Zajedno za Srbiju”.

Source: Anadolu Agency