SDA u vlasti zbog straha od izbora?

Iako je vlast u Republici Srpskoj generalno dala podršku ulasku kadrova Stranke demokratske akcije (SDA) u izvršnu vlast, reakcije predsjednika SNSD-a Milorada Dodika ponovo su zbunile javnost.

Iako mnogima nije bilo jasno zbog čega dolazi do rekonstrukcije Vlade RS, pa zatim ulaska SDA u novu vladu, nakon posljednjih događaja, cijela priča o rekonstrukciji vlade RS postala je konfuzna. Mandatarka za sastav vlade Željka Cvijanović održala je konsultacije sa predstavnicima SDA, gdje je dogovoreno jedno ministarsko mjesto ovoj stranci u novoj vladi. Odmah nakon što je SDA objavila da će njihov kandidat za mjesto ministra trgovine i turizma biti Dževad Mahmutović, reagovao je Milorad Dodik: «Neće taj ući. Dajte šansu mandatarki da radi. Niko nije potvrdio njegov ulazak zvanično».

Navodno je problem ratna prošlost Mahmutovića jer je nosilac zlatnog ljiljana, mada je to bilo poznato i ranije učesnicima pregovora. S druge strane postavlja se pitanje koliko Cvijanović može uticati na izbor bilo koga u novu vladu, ukoliko se zna da se konci povlače sa najvišeg vrha. Urednik portala Istinito, Željko Raljić kaže da mandatarka nije ni znala o kojem se kandidatu radi: «To je riješeno na relaciji Dodik- Tihić. Pod pritiskom javnosti Dodik je morao da izađe i kaže da kandidat SDA nije podoban da bude ministar u Vladi RS jer su mediji u RS isčeprkali njegovu ratnu prošlost».

Ovo je samo dokaz ko odlučuje o svemu u RS, kaže politički analitičar Enver Kazaz. Problem je, dodaje, što Željka Cvijanović nije izuzetak u političkoj praksi u BiH već pravilo: «Željka Cvijanović je ista kao svaki predsjednik kantonalne vlade u BiH, ista kao svaki član partije u podaničkim sistemima liderokratskih partija u BiH. Prema tome pravi predsjednik vlade RS, njen politički bog je Milorad Dodik. Željka Cvijanović je njegov ađutant».

Pragmatičar

Međutim postavlja se i pitanje otkud SDA u izvršnoj vlasti u RS, s obzirom na to da je SNSD zajedno sa SDP-om BiH izbacio SDA sa državnog nivoa. Raljić kaže da je razlog više nego jasan, a radi se o pobjedi SDA na proteklim izborima: «To znači da je Milorad Dodik pragmatično promišljao jer se na taj način priprema, da ukoliko 2014. budu održani opšti izbori , igra na dvije karte».

Kazaz smatra da je SDA morala biti doslijedna svojim principima i ostati u opoziciji: «Umjesto toga SDA pravi neprinicipijelne saveze u želji da našteti koliko-toliko SDP-u BiH».

Ono što je najčudnije je da ni SDA ne zna zbog čega ih je SNSD izabrao ili bar imaju takvu priču za javnost. Prema izjavama lidera SDA Sulejmana Tihića, jasno je da je riječ o konfuziji: «Zbog čega SNSD nije izabrao SDP sa kojim je u koaliciji na državnom nivou. Mi možemo da pretpostavljamo da su oni ili razočarani sa tim odnosom ili da su kadrovi SDA ozbiljniji partneri. Mislim da je prije ovo drugo».

Hoće li Mahmutović biti novi ministar trgovine i turizma znaće se nakon što mandatarka odgovori na ponudu SDA, a konačni sastav vlade RS biće predložen 12. marta na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

 

Source DW/Dragan Maksimović