Otvorena manifestacija „Dani starih zanata“

U Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli, u srijedu 6. marta 2013. godine otvorena je manifestacije „Dani starih zanata“. Manifestaciju koja će trajati do 9. marta organizuje Obrtnička komora Tuzlanskog kantona i Udruženje stari i umjetnički zanati, uz podršku Međunarodne galerije portreta Tuzla.

Na svečanosti otvaranja prisutne su pozdravili Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portreta, Željko Babić, predsjednik skupštine Obrtničke komore FBiH i  Elmedin Hibeljić, sekretar Udruženja stari i umjetnički zanati.

Nakon zvaničnog otvaranja uslijedila je i promocija monografije „Stari i umjetnički zanati u Bosni i Hercegovini“ autora Mehmeda Pargana. O značaju monografije uz autora govorili su izdavač Rasim Hamidović i Dijana Bilanović, ministrica za razvoj i poduzetništvo u Vladi TK.

Kako su istakli na promociji pripremi ove knjige prethodilo je ospežno i dugotrajno istraživanje redakcije koja je radila na prikupljanu potrebnih podataka, a cilj je bio napraviti publikaciju koja će sadržavati informativno-edukativni sadržaj, imena i adresa zanatlija koji još uvijek egzistiraju na području Tuzlanske regije.

Prisutni su sinoć imali priliku premijerno pogledati i kratkometražni film „Uživajte u Bosanskoj tradiciji“ koji je promovisao Enver Sarvan, izvršni direktor Nezavisnog biroa za razvoj Gradačac.

Na samom kraju svečanosti prof. dr. Midhat Jašić sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli održao je prezentaciju bosansko-hercegovačke kuhinje, nakon čega su svi posjetitelji uživali u bosanskim specijalitetima koje su spremili učenici Turističko -Ugostiteljske škole iz Tuzle. Oni su se potrudili da našu tradicionalnu kuhinju prezentiraju na jedan moderan način.

U naredna tri dana bit će postavljena izložba crteža velikana Ismeta Mujezinovića “Stara Bosna” i fotografija Roberta Andrejaša “Stari zanati”, koju će zainteresovani građani moći pogledati u terminu od 10.00 do 14.00 sati, a u subotu od 10.00 do 12.00 sati.

Manifestaciju „Dani starih zanata“podržali su Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona, BH Telecom, Obrtnička komora i Nezavisni biro za razvoj. Pokrovitelj manifestacije je Općina Tuzla.

A.M./Foto: Elena Planinčić

Source: vodic.ba