SAD na putu ka energetskoj nezavisnosti

Ekonomija Sjedinjenih Američkih Država  počela je osjećati prednosti povećane domaće energetske proizvodnje.

Sve veći broj kompanija prilagođava svoje poslovne strategije, kako bi uhvatile korak sa novim trendom.

Energetski sektor SAD-a radi punom parom. Proizvodnja raste, uvoz opada. Uvoz nafte je na 15-godišnjem minimumu. Kada se podvuče crta, Sjedinjene Države bi mogle  postati energetski nezavisne do kraja ove decenije.

Veći kapaciteti

“Prvi put u deset godina imamo najave o značajnom povećanju kapaciteta gotovo svih proizvođača. Za trećinu su povećani kapaciteti za proizvodnju etilena, što je ujedno i najveći petrohemijski blok”, kaže predsjednik ExxonMobila Steve Pryor.

To je ohrabrenje i za ostale američke kompanije.

“Niži troškovi energije vode ka ekonomskoj ekspanziji i rastu. Ono što smo do sada primijetili jeste da već imamo pozitivne rezultate u cjelokupnoj ekonomiji SAD-a. U prošloj godini je napravljeno 1,7 miliona novih radih mjesta, vezanih direktno i indirektno za energetski sektor i taj broj će rasti”, smatra tržišni analitičar John Larson.

Željeznice BNSF testiraju prorodni gas kao pogon za lokomotive, koje za sada voze na dizel.

“Pred nama su vrlo velike potencijalne investicije. Radi se o pet do sedam milijardi dolara, što je velika suma za bilo koju željeznicu”, kaže direktor kompanije Matthew K. Rose.

Za potrošače, prirodni gas bi mogao pojeftiniti. Malo je vjerovatno da će to biti slučaj i sa naftom, pošto cijena tog derivata zavisi od faktora koji su van američkih granica.

Bolji politički odnosi

No, i van granica, Amerikanci očekuju poboljšanje političkih odnosa, kao što je slučaj sa Venecuelom, nakon smrti njenog predsjednika Huga Chaveza.

“To nas stavlja u jednu sigurniju poziciju i daje više prostora za pregovore. Ne samo sa Venecuelom, nego i sa ostalim nestabilnim režimima u svijetu”, smatra ekonomski analitičar Nariman Behravesh.

Glavna prijetnja za energetsku nezavisnost dolazi od pojedinih država unutar granica SAD-a.

Mnoge od njih odbijaju da ulože napor za povećanje broja bušotina pomoću kojih se crpe nafta i gas.

Source: Al Jazeera Balkan