Čudo u dresu Manchester Uniteda

Za fanove je on uvjerljivo najbolji igrač koji je ikada obukao dres Manchester Uniteda. U subotu (2.3.) Ryan Giggs će odigrati 1000. utakmicu za ManU kao profesionalac.

Bilo je to 2. ožujka 1991. Kad je Ryan Giggs prvi put istrčao na teren za ManU, Premier League se nije zvao Premier League već First Division. David Beckham je nastupao za podmladak svog tadašnjeg kluba Brinsdown Rowers, a neki od aktualnih Giggsovih suigrača uopće nisu bili ni rođeni.

U studenom ove godine, Giggs će proslaviti 40. rođendan i još uvijek je član početne ekipe u najboljem klubu (po mnogima) najbolje nogometne lige u svijetu. Nevjerojatno, zar ne?

U subotu, točno 22 godine nakon debitantskog nastupa, Giggs će nastupiti u meču protiv Norwich Cityja. I zabilježiti 1000. nastup u statusu profesionalnog igrača. Za jedan te isti klub. Giggsa nazivaju “anti_beckhamom”, “reinkarnacijom Georgea Besta”, “velšanskim čarobnjakom” (Welsh Wizard). Kraj karijere se ne nazire. U petak (1.3.) trener Manchestera Sir Alex Ferguson nagradio je Giggsa novim, jednogodišnjim ugovorom.

Ferguson je i otkrio Giggsa i kod njega najviše cijeni osobinu koja i njega samog krasi već 27 godina otkako je manager “Crvenih vragova”. To je: neuništivost. “Ryan je jednostavno tjelesno čudo”, kaže Škot i dodaje: “On je kao Jack Russell (pas, op.a.), koji juri za komadićem srebrnog papira””

Giggs je nakupio više profesionalnih sezona nego što neki njegovi kolege imaju uopće godina života. Ukupno 23. I u svakoj je sezoni zabilježio najmanje po 32 utakmice za ManU. Dvanaest puta je s klubom osvojio titulu prvaka Engleske, dva puta je trijumfirao u Champions Leagueu. 2009. je izabran za sportaša godine u Velikoj Britaniji. 2007. kraljica ga je nagradila zvučnom titulom “Officer des Order of the British Empire”.

Navijači Manchstera izabrali su ga za najboljeg igrača u klupskoj povijesti. I to u konkrenciji legendarnih imena kao što su Bobby Charlton, George Best, Eric Cantona, Beckham ili Cristiano Ronaldo.

Za dugovječnu karijeru “krivi” su dobri geni. Tata Danny je ranije bio reprezentativac rugby-momčadi Walesa. Giggsa oduvijek krase talent, marljivost, ambicije i velika ljubav prema nogometu. Pravi je asket, ne pije, rijetko jede meso, redovito se bavi yogom. Jedini “grijeh”, koliko je poznato, je Giggsova afera sa ženom koja nije bila njegova žena.

Britanski mediji o njemu pišu odavno kao o igraču “koji je sam revolucionirao imidž nogometa”, kao o “prvom posterboyu Premier Leaguea”, ili kao o “dečku koji je milijun nedužnih srca pretvorio u pristalice Uniteda”. Zvuči sladunjavo? Možda, ali u Goggsovom slučaju mediji s “Otoka” iznimno nisu pretjerali. Sve je istina.

U Velikoj Britaniji je Giggs živuća legenda. U ostatku svijeta ima puno onih koji ne gaje velike simpatije prema Velšaninu, ili jednostavno ne cijene dovoljno njegove izvanredne rezultata. Razlog je jednostavan: Giggs je Velšanin. To je mala nogometna nacija, on s reprezentacijom nikada nije nastupio na nekom velikom natjecanju. Tu sudbinu dijeli s Georgeom Bestom (Sjeverna Irska).

Ponosni olimpijac

Jedini globalni turnir na kojem je zaigrao, Giggs je doživio pod stare dane. Prošle je godine kao kapetan poveo momčad Velike Brtanije na Olimpijskim igrama u Londonu:

“Ja sam Velšanin i ponosim se što sam Velšanin. Ali to je za mene bila šansa koju nisam smio propustiti”, izjavio je “čarobnjak”.

Kapetansku je traku, uzgred, priželjkivao i David Beckham.

 

Source: DW