Udruženje porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik pokrenulo važan projekat

Udruženje porodica zarobljenh i nestalih lica općine Zvornik pokrenulo je novi projekat a s ciljem da u jednu knjigu objedine sve podatke i fotografije nestalih i stradalih žrtava sa područja opštine Zvornik a tokom zločina koji su počinjeni od 1992. godine do kraja ratnog perioda u Bosni i Hercegovini.

Tim povodom, danas smo razgovarali sa sekretarom Udruženja Hakijom Smajlovićem koji nam je kazao kako im je želja da u toj knjizi budu svi podaci, kao što je ime i prezime, datum i način stradanja, u kojoj je grobnici žrtva pronađena kao i fotografija.

-Želja nam je da ta knjiga ostane iza nas, da svjedoči o svim ubistvima i zločinima koji su počinjeni. Mi se nadamo da će i porodice sarađivati, da će nam slati podatke, fotografije, kako bi mogli kompletirati knjigu”, kazao je Smajlović.

Dodao je i da se na terenu susreću sa raznim problemima prilikom prikupljanja podataka, kao što je nesaradnja institucija, ali i da imaju problem kada su u pitanju finansije, pa se nada kako će institucije imati sluha za ovaj projekat, te da će ih podržati u njihovom naumu.

-“Ovo je veliki projekat koji se radi u više faza a kada je veliki projekat onda on zahtjeva i finansijska ulaganja. Ovim putem pozivamo institucije da nam pruže svoju podršku, kako bi mogli završiti započeto”, rekao je sekretar.

Osim toga, sekretar još jednom poziva i sve članove porodica ubijenih tokom zločina da se jave i da pošalju podatke, kako bi zaista sve žrtve bile u knjizi. Fotografije i podatke možete poslati na Facebook stranicu Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik, na mail zv.udruzenje@gmail.com ili dostaviti svakog dana u Memorijalnom centru u Kalesiji Gornjoj.