HDZ i Čović nastavljaju sa rušenjem Bosne i Hercegovine

HDZ formirao nova tijela tzv. Herceg-Bosne, tvorevine koja je egzistirala na zlocinima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995.

Dr. Antonio Sesar izabran je za predsjednika Sabora Hrvatske zajednice Herceg-Bosne na održanom IV saboru danas u Mostaru.

Saboru su prisustvovali oko 90 izaslanika, dužnosnika hrvatskog naroda sa svih nivoa vlasti, predsjednici stranaka, predstavnici crkve, kulturnih i obrazovnih institucija, organizacija, privrednici te gosti. 

Uz predsjednika Sabora Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, dr. Sesara, za dopredsjednike su izabrani Josip Jerković, Dražen Trlin i Ilija Cvitanović.

Također, danas je izabrano i 11 članova Glavnog vijeća: Ivo Andrić Lužanski, Vlado Šoljić, Darijana Filipović, Lidija Bradara, Ljerka Ostojić, Nikica Tomić, Jasna Zlomislić, Ivica Karlović, Marijan Biškić, Ivan Jozić i prof. Mile Lasić. 

Prisutnima se, uz ostale, obratio i predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović.

– Proživjeli smo 28 godina koje su iza nas i možemo iskazati ponos za to vrijeme i mudre odluke koje smo donosili da bismo sačuvali i zaštitili hrvatski narod – kazao je Čović. 

Naglasio je kako se na prostorima gdje žive Hrvati i gdje je djelovala ova zajednica hrvatski narod i očuvao. 

– Za ona područja gdje nismo mogli organizirati ovaj sistem, imali smo progone, izgnanstva i težak povratak, i danas su ta područja prazna i oslobođena djelovanja hrvatskog nacionalnog interesa – izjavio je Čović.

Prof. Dr. Ivo Komšić je u svojoj reakciji, koja je medju prvima stigla, istakao: “To je znak nepriznavanja odluka i presuda Međunarodnog suda za ratne zločine iz Haga koji je “H-B” osudio kao udruženi zločinački poduhvat, na čijem čelu je bio predsjednik Hrvatske dr. Franjo TuđmanTo je dakle bila zločinačka tvorevina, kao i Karadžićeva RS. Onaj tko danas oživljava tu tvorevinu, ustrajava na zločinu, podržava osuđene ratne zločince kojima je presuđeno upravo za formiranje “H-B”, njeno održavanje i ustrajavanje na njenim ciljevima. A ciljevi su bili jasni: formirati hrvatsku etničku državu u BiH, međunarodno priznatoj i suverenoj državi, i izvršiti etničku podjelu države”, istakao je Komšić.

Podsjeća da se ono što Čović i HDZ BiH i danas žele se nije moglo ostvariti bez zločina, koncentracionih logora, progona i etničkog čišćenja stanovništva i uništavanja drugih naroda.

Sve dok se ta zločinačka tvorevina nije ugasila, nije se mogao uspostaviti mir u BiH.Ona je ugašena na zahtjev Hrvata izvan tadašnjih granica “H-B” i čak dijela Hrvata Hercegovine, koji su bili protiv etničke podjele države i koji su izradili projekt za Washingtonski sporazum. Dakle, “H-B” je ugašena velikim naporima većine Hrvata iz BiH i dijaspore, te američke administracije. Formiranjem Federacije BiH prestala je funkcionirati “H-B”, i to je bio strateški projekt američke administracije za uspostavu konačnog mira u BiH.
Bez gašenja “H-B” ne bi bilo ni Daytonskog sporazuma. Onaj tko danas obnavlja “H-B” ruši mir u BiH, ruši uostalom američke mirovne projekte za BiH. Čović narušava mir u BiH s obnovom “H-B” i ruši američke projekte za BiH”, zaključio je Ivo Komšić.