Erdogan: Treba revidirati Dejtonski sporazum

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Dejtonski mirovni sporazum treba revidirati jer, smatra on, nije donio rješenje za budućnost Bosne i Hercegovine.Erdogan je ovo izjavio nakon sastanka u Ankari sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

“Vrlo je jasno da Dejtonski sporazum nije donio rješenje za budućnost Bosne i Hercegovine“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare.

Turski predsjednik je kazao kako “narodi u BiH jedni druge treba da gledaju očima mira, a mi im u tome pomažemo“, prenosi Sputnik. 

Lider Turske je naglasio da njegova zemlja poštuje izbornu volju građana BiH i značaj zajedništva svih naroda u toj zemlji.

Kolinda Grabar-Kitarović je rekla da je stabilnost BiH od strateške važnosti.

“Nijedna država nije zainteresovana za suverenitet i teritorijalnu cjelovitost BiH kao Hrvatska“, rekla je hrvatska predsjednica i dodala da je “stabilna BiH nemoguća bez saradnje između Hrvata i Bošnjaka”.

Turski predsjednik je govorio i o trilaterali Turska-BiH-Hrvatska i kazao kako će o ovoj trilaterali moći detaljnije da se govori nakon što bude formirana vlast u BiH.

Klix