Bh. budžet – novogodišnja bajka

Oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojila su budžet u iznosu od blizu 900 miliona eura. Ovako glasi vijest, posljednja vijest sa političkog bh. neba u 2013. godini. Ova vijest je toliko i logična i očekivana da su samo infantilni i skloni senzacionalizmu vjerovali kako budžet neće biti usvojen. Naime, ovih dana je vladala gotovo histerična atmosfera u pojedinim medijima, koji su se tobože hvatali za glavu “pribojavajući se da budžet neće biti usvojen”. Dakako da je ovakvo telalenje bila posljedica podizanja čitanosti/ slušanosti/ gledanosti/ klikanosti nikako objektivnog poznavanja stvari na terenu.

Prvo i osnovno – usvajanje budžeta za 2014. godinu u “posljednjem trenutku” je najobičnija farsa, namijenjena prvenstveno medijima, a u režiji Predstavničkog doma i Doma naroda. Zašto kažem farsa za medije? Pa poslanicu su, eto, priuštili medijskim uposlenicima – novinarima posljednji radni dan u godini u kojem su imali o čemu da pišu.

Brojke nam jasno govore da je jedina promjena ta što će se izdvajati sedam odsto više za finasiranje spoljnjeg duga.

Mogli su vajni poslanici ovaj i ovakav budžet usvojiti još prije mjesec dana. Zašto? Pa riječ je o gotovo kloniranom budžetu iz 2013. godine. Uz nekoliko izmjena. Naime, konkretno, za finansiranje institucija Bosne i Hercegovine namijenjeno je 950 miliona konvertabilnih maraka (otprilike 475 miliona eura), što je na nivou ovogodišnjih budžetskih izdvajanja za ovu namjenu, a za finansiranje spoljnog duga 846.392.968 KM (blizu 425 miliona eura), što je za 57.916.958 KM (otprilike 19 miliona eura) ili sedam odsto više u odnosu na budžet za 2013. godinu.

Dakle, brojke nam jasno govore da je jedina promjena ta što će se izdvajati sedam odsto više za finasiranje spoljnjeg duga. Pojednostavljeno – za toliko će se više plaćati tranše, apanaže, kamate i ostali kreditni troškovi prema Međunarodnom monetarnom fondu i ostalim “ktitorima” koji održavaju Bosnu i Hercegovinu u ekonomskom životu.

Niko ih pitati neće

Još jednostavnije – Bosna i Hercegovina NIŠTA nije uradila, niti promijenila strukturu budžeta u odnosu na 2013. godinu, osim što će biti povećanja izdvajanja za dugove, tačnije 29 miliona eura će biti opet oteto od naroda bahatim vođenjem ove zemlje i preusmjereno bankama. Međutim, u silnim podacima, brojkama i slovima, prepucavanjima i sitnim verbalnim parlamentarnim poštapalicama niko neće pitati parlamentarce zašto je to tako, a oni, garantujem vam, neće odgovarati na ovo pitanje. Barem ne u svom mandatu.

Namjesto toga, velim, ponajprije novinarima, jer je narod, davno izgubljen u ovoj interpunkcijskoj i znakovnoj šumi, izgubio interesovanje za takozvani rad bh. Parlamenta, sevrirana je priča o mističnih šest miliona KM (blizu tri miliona eura).

Narod je davno, izgubljen u ovoj interpunkcijskoj i znakovnoj šumi, izgubio interesovanje za takozvani rad bh. Parlamenta.

Naime, u farsičnoj igri prvo je Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine tražila preusmjeravanje tri miliona eura u vezi sa kapitalnim ulaganjima iz Banje Luke u Mostar. Osim šturog podatka da je riječ o nekakvoj zgradi državne institucije, ostalo se gubi u magli. Tako je tekst vraćen na doradu Savjetu ministara Bosne i Hercegovine. Dakle, vrijednost farse je matematički mizerna i iznosi 0,3 odsto od ukupne novčane mase sada već usvojenog budžeta.

Igrokaz tobož’ polemike između Saveza nezavisnih socijaldemokrata i HDZ-a BiH je izmaštan ko zna kad jesenas, na nekoj od turneja u sklopu drugog, većeg igrkokaza, znanog kao rješenje problema po presudi Sejdić-Finci.

Kako je Čović ostao ‘tanak’

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, sjetićete se, pored silnih dogovora predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika Socijaldemokratsdke partije Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžije o, prije svega, preraspodjeli državne imovine, ostao je poprilično “tanak”. U toj igri, gdje je, iz odlučujućeg faktora, najedared bio marginalizovan, posve sigurno je upravo tih tri miliona eura bio iznos čipa kojim je izašao iz jesenjih talova.

Učinak je bio dalekosežan i imao je dva cilja. Prvi, kao što rekoh, ovo kasnodecembarsko usvajanje budžeta u “zadnji čas”, kako vele mediji; drugo, konkretna tri miliona razloga za grad Mostar, Hercegovinu i, prije svega, jačanje Čovićevog HDZ-a, a ko dogodine uprati put i krajnju sigurnu luku ta narečena tri miliona eura može odmah da dobije Nobelovu nagradu za ekonomiju.

U Predstavničkom domu su se prvo malo, za kraj godine, ispljuvali, izjadali medijima i – završili stvar.

Elem, rečeno – učinjeno, farsa završena, pa je tako Komisija za finansije i budžet bh. Parlamenta 30. decembra, u koordinaciji sa Savjetom ministara, usvojila amandman kojim je prevaziđen problem u vezi sa amandmanom HDZ-a BiH da za kapitalna ulaganja u Mostaru sa kapitalnih ulaganja u Banjoj Luci budu prabačena tri miliona eura. Prema usvojenom amandmanu, za smještaj inistitucija Bosne i Hercegovine u Mostaru biće izdvojeno 2,5 miliona eura, koji će biti obezbijeđeni preraspodjelom sa drugih budžetskih stavki.

U Predstavničkom domu su se prvo malo, za kraj godine, ispljuvali, izjadali medijima i – završili stvar. Kako je novogodišnji šoping u punom jeku, a noć brzo pada, u Domu naroda su bili još ekpresniji i očas posla su aminovali budžet za 2014. godinu.

’Mazanje’ očiju

Čiča-miča, gotova priča. Samo niko nije pričao kako je sa toliko muke usvojen jedan klonirani budžet, u kome će jedino više para da se daje za finasiranje spoljnjeg duga i državnih institucija. Niko se nije upitao zašto su prvi ljudi ove države odbili desetine miliona eura bespovratnih sredstava kod IPA fondova, a zadužuje se kod MMF-a i povećava svoja zaduženja. Niko se nije pitao zašto se u Bosni i Hercegovini ne koristi već odobrenih blizu 250 miliona eura namjenskih kreditnih sredstava…

Pa, upravo zato što je riječ o namjenskim sredstvima iz fondova i kreditnih linija koja moraju biti 100 odsto transparentna. Onda bi političari morali da pravdaju i upiru prstom na mjesto gdje su uloženi silni novci. A to se u ovoj zemlji ne radi. Najlakše je zamazati oči zbunjenom narodu i instruisati medije, e da bi pričali o nekakvom poslovnom prostoru i namirivanju skoro tri miliona eura.

Samo narod surovo realno i mazohistički podnosi i toleriše sve ove farse.

Prođe još jedna politički farsična godina, a usvojen je još jedan farsičan budžet. Samo narod surovo realno i mazohistički podnosi i toleriše sve ove farse.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Source: Al Jazeera Balkans /Dragan Bursać