KBSA pozdravlja odluku Kluba Bošnjaka

Povodom neusvajanja zakona o prebivalištu i boravištu na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH, KBSA pozdravlja i u potpunosti podržava odluku predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda BiH gospodina Halida Genjca da proglasi hitnu proceduru usvajanja ovog zakona štetnim po vitalni nacionalni interes Bosnjačkog naroda. KBSA je ranije apelovao na Klub Bošnjaka u Domu naroda BiH da bi predlozene izmjene zakona o prebivalištu i boravištu otvorile prostor lokalnim policijskim stanicama širom entiteta RS da kroz navodnu reviziju ponište prebivališta prognanih, te krenu u masovna poništavanja prebivališta povratnika, kako su to već činili prošle godine u Srebrenici i Foči.

Nakon podnošenja tužbi od strane Bošnjačkih povratnika sudovima u Srebrenici i Bijeljini, došlo je do potvrde u konačnoj presudi da su policijske stanice u ovim povratničkim opštinama pogrešno tumačili propise i poništavale legalno izdate dozvole o boravku povratnika na svojim prijeratnim adresama. Ne treba ni sumnjati da bi se usvajanjem predloženog zakona, vrata širom otvorila za novim kršenjem ljudskih prava, koja bi bila usmjerena prvenstveno protiv građana, povratnika bošnjačke i hrvatske narodnosti.

KBSA još jednom želi naglasiti da izglasavanjem predloženog zakona, stranke i pojedinci koje su ga podržale, potvrđuju da im nije stalo do mišljenja povratnika, prognanih i raseljenih lica, da su spremni učiniti sve da zadrže vlast, potvrdili su entitetsku podjelu te odlučili da učine opasan presedan u kojem niti jedna odluka neće biti donesena, ne putem kompromisa, vec dok se svi zastupnici ne prilagode zahtjevima negatora genocida iz entiteta RS.

KBSA ovom prilikom još jednom apelira na svoje članstvo, na sve Bošnjake kao i na sve ljude dobre volje kojima je stalo da država BiH bude zemlja svih ljudi ravnopravna i jednaka za sve njene građane, da kontaktiraju svoje predstavnike u državnom parlamentu, da ovakav prijedlog zakona koji je štetan za izbjeglice i povratnike više nikad ne vidi svjetlo dana. Također apelujemo na Ustavni sud BiH da potvrdi proglas Kluba Bošnjaka da ovaj zakon ugrožava vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda i time trajno zaustavi nepravdu koja bi se ovim zakonom nanijela gradjanima nesrpske nacionalnosti u manjem entitetu.

Sluzba KBSA za odnose s javnošću