Učesnici Marša mira krenuli prema Potočarima

Učesnici Marša mira Sarajevo-Nezuk-Srebrenica 2013. u sklopu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, krenuli su jutros, iz Sarajeva prema Srebrenici. U znak sjećanja na nevine civile koji su ubijeni u genocidu, tokom 1995. godine, učesnici će za vrijeme osmodnevnog pješačenja preći oko 200 kilometara.

Polazak kolone Marša mira iz Nezuka prema Potočarima biće organizovan 08.07.2013.godine u 09:00h.

 

 

 

Učesnici koji će 08.07. stići u Nezuk trodnevnovno putovanje do Potočara obavit će u tri etape:

08.07 – Nezuka do Liplja;

09.07 – Liplja do Pobuđa (Mravinjci) i zadnji dan

10.07 planiran je dolazak u Potočare.

Abdulsamed Đozić, jedan od organizatora “Marša mira”, kazao je kako će ovogodišnji učesnici tokom trodnevnog putovanja, putem organizovanih historijskih časova, biti upoznati sa onim što se dešavalo tokom 1995. godine kada su Bošnjaci ovim putem iz “sigurnosne zone UN-a” prešli u slobodnu teritoriju. Također, organizatori su naglasili da svake godine broj učesnika raste, te da i ove godine očekuju učesnike iz svih dijelova svijeta.

“Ove godine očekujemo od 5.000 do 7.000 učesnika, s tim da svake godine broj učesnika raste, zbog čega smo  mi kao organizatori zadovoljni. Jako smo zadovolji činjenicom da se tako veliki broj građana prisjeti nedužnih žrtava koje su izgubili svoje živote. Moram naglasiti da  na svakom “Maršu mira” imamo učesnika koji iz raznih krajeva svijeta od Australije, Njemačke, Amerike itd., dođu da odaju počast i zajedno s nama prisjete se nedužnih civila koji su ubijeni ” kazao je Đozić.

Đozić je naglasio kako pored provobitne misije, Marš mira ima za cilj  i da skrene pažnju međunarodnim i domaćim sudovima na važnost da se procesuiraju počinioci ovih ratnih zločina.

Međutim, najefikasniji put u borbi protiv negiranja činjenica da se u BiH tokom 1992.-1995. godine desio genocide, jesu glasački listići.

U vezi s navedenim građanska koalicija “Prvi mart” poziva sve građane širom svijeta da se prijave na prijeratnim adresama stanovanja i da se registruju za Opće izbore 2014.godine, te na taj način spriječe skrivanje istine i  omoguće provođenje pravde.

Koalicija “Prvi mart” okuplja preko 30 organizacija civilnog društva, udruženja žrtava, udruženja boraca, organizacija povratnika, izbjeglih i raseljenih, asocijacija i pokreta koji djeluju na utvrđivanju istine i borbi protiv genocida i zaštiti ljudskih prava povratnika u borbi za njihova građanska i ljudska prava.

Cilj Koalicije je da kroz dovoljan broj zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine iz entieta Republika Srpska, omogući jačanje države u kojoj će svi njeni građani biti jednaki pred Ustavom i zakonima.