Presude Sanisicu i Frenkiju

Haaški sud nakon što je čelnike Herceg Bosne osudio na ukupno 111 godina zatvora danas će izreći presudu Jovici Stanišiću, bivšem šefu srbijanske službe državne sigurnosti i bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije Franka Simatovića Frenkija.

Tereti ih se za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, a tužiteljstvo traži kaznu doživotnog zatvora.

Dvojici će danas biti izrečena nepravomoćna presuda.

Dok tužiteljstvo traži doživotni zatvor, obrana traži oslobađanje. Tvrde da njihovim klijentima nije dokazana krivnja.

Tužiteljstvo tereti Stanišića i Simatovića da su sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu kojemu je cilj bio uklanjanje većine nesrba iz velikih dijelova Hrvatske te BiH od 1991. do 1995.

Dvojica optuženih su, kako se navodi u optužnici, pomogla da se otvori centar za obuku paravojnih jedinica u Golubiću kod Knina, a kasnije i drugi centri za obuku po Hrvatskoj i BiH.

Među zločinima koji su počinjeni na području Hrvatske nad civilima i zarobljenicima optužnica navodi niz ubojstava počinjenih tijekom 1991. na području Dubice, Cerovljana, Baćina, Saborskog, Škabrnje, Bruške, Dalja i Erduta te od 1992. do 1995. u BiH u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu.

Pogledajte dokumentarac “Jedinica” televizije B92 koji među ostalim govori o djelovanju optuženih Stanišića i Simatovića.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_nbilgGyJZ8

 

Source: soundset.hr