Političari iz BiH nezainteresovani da pronađu rješenje

Da li je EU potrošila sve načine da se BiH izvede iz “ćorsokaka” političkih konfrontacija? Da li su efikasniji pritisci ili pozitivni podsticaji i koliko su bh. političari uopšte zainteresovani za korake Brisela?

Dan poslije posjete komesara Štefana Filea Sarajevu, zvanični Brisel ne želi da spekuliše o tome koji bi to mogli biti sljedeći koraci poslije otkazivanja treće runde razgovora EU-BiH o pristupnom procesu.

Komesar za proširenje, koji je dosad dobijao pohvale na račun različitih inicijativa čiji je cilj bio održavanje fokusa BiH na evropskoj agendi, sada traži konsultacije sa šeficom evropske diplomatije i zemljama članicama da vide kako izaći iz „ćorsokaka“ u kome se već duže vrijeme nalazi evrointegracioni proces BiH. Evropski parlament je, čekajući pozitivan ishod razgovora bh. lidera o primjeni presude Sejdić-Finci, glasanje o svojoj Rezoluciji o BiH, ostavio za maj. Sada kažu da „nemaju o čemu da razgovaraju“.

Izvjestilac za BiH, Doris Pak, ocjenjuje da „ne želi da govori uvijek loše stvari“, ali u razgovoru za DW ponavlja ocjenu o „neodgovornosti bh. političara“ čime se, kako kaže “ugrožava budućnost BiH“, etnička podijeljenost postaje sve dublja, dok zemlja, od potpisivanja Dejtonskog ugovora „stalno ide unazad“: „Mi kao EU nemamo instrumenata da ih kaznimo za to. Ako bih se ja pitala ja bih tražila od Savjeta Evrope da zamrzne članstvo BiH jer je dužnost Saveta da se bavi pitanjima ljudskih prva”, kaže Pak.

Lopta (ponovo) u dvorištu bh. političara

Bez primjene presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, za BiH nema pokretanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nema napredovanja ka EU niti priznavanja sljedećih izbora od strane Unije. Ovo je poruka koja je nebrojeno puta poslata iz Brisela, i pitanje više nije šta bi EU trebalo da uradi već šta rade lokalni politički lideri u trenutku kada su rokovi za dogovor već prekoračeni: “Problemi su jasni, ono što se očekuje od BiH je takođe jasno, kao i ono što je potrebno kako bi se došlo do rješenja. Da li može biti jasnije? Potrebna je akcija i dobro je da se vrlo jasno lopta stavi u dvorište lidera BiH”, kaže za DW, Emine Bozkurt, predsjednica grupe “Prijatelja BiH” u Evropskom parlamentu.

Ni zamrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji još nije ni pokrenut, nije nemoguće, smatra Doris Pak, ali i postavlja i pitanje o efektima takvog koraka: “Ne znam da li će političari biti pogođeni takvim stvarima. Oni toliko ne žele ništa da urade da se plašim da uopšte nisu zainteresovani za bilo šta što mi radimo ili ne radimo. To je jedina zemlja koja se tako ponaša”, ocjenjuje Pak.

Oprezno sa sankcijama

Da takva vrsta pritiska ili kažnjavanja BiH nikome ne bi koristila, a prvenstveno bi se odrazila na “oduzimanje volje stanovništva”, smatra izvjestilac za Srbiju u EP, Jelko Kacin. On u razgovoru za DW ocjenjuje da BiH “zaostaje sve više i više” i da je posljednje negativno iskustvo komesara Filea samo još jedno u nizu negativnih poruka koje stižu iz BiH.

“Ne znam kada će se BiH sastaviti. EU je ne može sastaviti ako su političke snage BiH antagonistički nastrojene jedna prema drugoj, ali i prema EU, iako velika većina stanovništva evropsku perspektivu vidi kao jedini spas za ekonomsku i socijalnu sigurnost”, napominje Kacin.

Kacin smatra da bi pozitivan primjer u regionu, kao što je istorijska šansa Beograda i Prištine da postignu sporazum, mogao da stvori “pozitivan naboj” koji bi političkim snagama BiH omogućio da se “priberu i realno ocijene očekivanja građana BiH”.

Source: dw.de / Marina Maksimović