Generali VRS neće da brane Karadžića

Radislav Krstić, bivši komandant Drinskog korpusa VRS ne osjeća se krivim za nepoštovanje suda za šta je optužen jer je dva puta odbio da svjedoči u odbranu Karadžića. “Karadžićev zahtjev je neljudski i akt nasilja.”

Suđenje po toj optužnici biće zakazano najdalje za 45 dana. Radislav Krstić, bivši komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), koji je u aprilu 2004. osuđen na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici, dva puta je odbio da, po nalogu vijeća i pod prijetnjom kazne, svjedoči u odbranu Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika i vrhovnog komandanta oružanih snaga Republike Srpske, koji je optužen za genocid i druge zločine počinjene u ratu u Bosni i Hercegovini.

Nevoljni svjedok je najprije u oktobru prošle godine odbio Karadžićev poziv da bude svjedok odbrane, zbog čega mu je sudijsko vijeće uputilo takozvani obavezujući nalog. Kad se, po tom nalogu, 7. februara ove godine pojavio u sudnici Tribunala, Krstić se, prije nego što će, prema proceduri, pročitati zakletvu da će govoriti istinu, obratio sudijskom vijeću.

Karadžićev zahtjev za Krstića neljudski i akt nasilja

“Koliko god da je njegov (Karadžićev) zahtjev s pravne strane utemeljen, za mene je on nerazuman, neljudski i predstavlja akt nasilja,” rekao je on i dodao: “On (Karadžić) jednostavno ima svoj cilj koji želi po svaku cijenu postići, i to je njegova stvar, ali ja ne mogu podnijeti da zarad ostvarenja tog cilja tako bezobzirno gazi preko mene, čije zdravlje je ozbiljno narušeno. Na ovo sam upozorio gospodina Karadžića, ali, naravno, to njemu ništa nije značilo.”

 Ne mogu podnijeti da Karadžić tako bezobzirno gazi preko mene

Krstić je rekao i da pati od “posttraumatskog sindroma” i da mu je “sama pomisao da svjedoči – težak stres”. Sudije su odlučile da Krstić bude podvrgnut detaljnim ljekarskim pregledima, kako bi se utvrdilo da li svjedočenje može štetno utjecati na njegovo fizičko i psihičko stanje.

Krstić odbio obavezujući sudski nalog

Ljekari su zaključili da svjedočenje ne bi ugrozilo Krstićevo zdravlje, i on je 25. marta ponovo doveden na klupu za svjedoke. Međutim, i tada je odbio da učestvuje u Karadžićevoj odbrani, rizikujući da bude osuđen na sedam godina zatvora i da mu se izrekne globa do 100.000 eura. To su maksimalne kazne po tužbi za nepoštovanje suda, koja Krstića tereti jer je odbio “obavezujući sudski nalog da svjedoči u predmetu Radovana Karadžića”.

Uz Radislava Krstića, još četiri generala VRS odbila su da dobrovoljno svjedoče u odbranu svog vrhovnog komandanta. To su Milenko Živanović, koji je bio komandant Drinskog korpusa prije postavljenja na tu dužnost Radislava Krstića, zatim Zdravko Tolimir, Mladićev pomoćnik za obavještajne poslove i Ljubiša Beara, nekadašnji načelnik bezbjednosti u Glavnom štabu VRS, obojica osuđena na doživotni zatvor zbog učešća u srebreničkom genocidu, te Radivoje Miletić, načelnik za operativne poslove u Glavnom štabu, osuđen na 17 godina po istoj optužnici. Za sve njih je Karadžić, koji se brani sam, zatražio izdavanje obavezujućih naloga za svjedočenje, ali se sudije još nisu izjasnile o tom zahtjevu.

 

Source DW/Autor: Dževad Sabljaković