GoalControl na SP 2014.

Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) saopćila je u utorak kako je njemački tehnološki sistem GoalControl, koji utvrđuje da li je lopta prešla gol-liniju, izabran kao zvanični za utakmice Svjetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu.

Sistem koji je posljednji ušao u trku zasniva se na kamerama i praćenju lopte, dobio je prednost u odnosu na tri konkurentska projekta: GoalRef i Cairos, koji koriste magnetna polja, kao i Hawk-Eye (Oko sokolovo), koji također koristi kamere.

GoalControl će debitovati na Kupu konfederacija ove godine, također u Brazilu, a iz FIFA-e su saopćili da se ugovor može revidirati u slučaju nekih problema.

Ova tehnologija je dobila licencu FIFA-e samo prije mjesec dana, a njen vlasnik Dirk Broichhausen je za agenciju AP kazao kako je jednostavnost bila ključna.

„Naša inovacija i razlika u odnosu na ostale tehnologije zasniva se na korištenju standardnih lopti i mreža. Nema potrebe za nekim preinakama“, istakao je.

Četrnaest kamera

GoalControl koristi 14 kamera velike brzine i „položio“ je FIFA-ine testove na njemačkim stadionima u Dizeldorfu i Gelsenkichenu.

Sva četiri sistema su ispunjavala FIFA-in zahtjev da se signal pošalje na sudijin sat unutar jedne sekunde ukoliko je gol postignut.

Svjetska kuća nogometa je prošlog mjeseca zvanično odobrila uvođenje tehnologije na gol liniji, a prethodno je na klupskom prvenstvu svijeta u Japanu testirala dva sistema.

Do odluke da se uvede gol tehnologija došlo je nakon nekoliko velikih sudijskih previda, posebno na Mundijalu 2010. godine u Južnoj Africi kada na utakmici između Engleske i Njemačke nije priznat čist gol Franka Lamparda.

 

Source: AlJazeera