Senat potvrdio, Brennan je direktor CIA-e

Američki Senat potvrdio je izbor Johna Brennana na mjesto novog direktora CIA, popunjavajući ključnu treću poziciju u timu za nacionalnu sigurnost predsjednika Baracka Obame.

Izbor Brennana na mjesto direktora CIA potvrđen je sa 63 glasa za i 34 protiv, nakon dramatičnog dana u kome je senator Rand Paul sprečavao Senat da glasa, pošto je za govornicom proveo 13 sati, prenio je AFP.

Uprkos primjedbama koje je imao, Paul je bio među nekoliko republikanaca koji su podržali Brennana, tvorca kontroverzne politike upotrebe bespilotnih letjelica u likvidaciji određenih meta poput operativaca Al-Kaide u Pakistanu i Jemenu.

Uspješna borba

Senator iz Kentuckyja je odlagao glasanje, zahtjevajući objašnjenje od Bijele kuće da li ta politika dozvoljava upotrebu bespilotnih letjelica u slučaju “američkog državljanina, koji nije uključen u borbu, na tlu SAD”.

Odgovor je dobio danas, kada mu je američki državni tužilac Erick Holder u pismu precizirao da to nije američka politika.

Nakon što je primio pismo, Paul je rekao da je to dokaz da se njegova borba isplatila.

Program upotrebe bespilotnih letjelica bio je jedan od najosporavanijih elemenata Brennanove nominacije na mjesto direktora CIA.

Holder je u utorak rekao da je, iako Obama “nema namjeru” da naredi napade bespilotnih letilica na američkom tlu, taj scenario moguć, u slučaju “vanrednih okolnosti”, poput terorističkog napada sličnog 11. septembra 2001.

 

Source: Aljazeera Balkan