Hasan Nuhanović za AA: Holandija zataškava istinu o Srebrenici

Srebreničanin Hasan Nuhanović ogorčen je današnjom odlukom javnog tužitelja u Arnhemu jer bivši zapovjednik holandskog bataljona Ujedinjenih naroda (UN) u Srebrenici Thom Karremans, njegov zamjenik Rob Franken i Berend Oosterveen neće biti krivično gonjeni zbog svoje uloge u genocidu u Srebrenici jula 1995 godine kada je ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Thom Karremans je svjetskoj javnosti postao poznat po snimcima ispijanja rakije sa zapovjednikom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem, koji trenutno u Hagu odgovara za genocid u Bosni i Hercegovini, kao i kukavičkom ponašanju pred Mladićem prilikom ulaska srpskih snaga u Srebrenicu jula 1995. godine. Karremans je postao simbol odsustva volje međunarodne zajednice da zaštiti Bošnjake tokom užasne agresije na BiH.

Inače, krivičnu prijavu protiv Karremansa i ostalih podnijeli su upravo Hasan Nuhanović, koji je jula 1995. godine bio prevodilac holandskog bataljota, i porodica Rize Mustafića, bivšeg električara u bazi holandskog bataljona.

U julu 1995. godine, holandski vojnici su predali Mustafića, te brata i oca Hasana Nuhanovića srpskim snagama koji su ih kasnije ubili. Podnositelji prijave smatraju da su Holanđani trebali znati da će njihove porodice biti ubijene.

“Na osnovu intenzivnog i savjesnog ispitivanja činjenica, javno tužilaštvo je odlučilo da se Karremans, Franken i Oosterveen ne mogu smatrati odgovornim za umiješanost u zločine koji je počinila VRS u julu 2005. u Srebrenici”, saopćio je javni tužilac.

Hasan Nuhanović u razgovoru za agenciju Anadolija kaže da je sinoć od advokata u Amsterdamu dobio informaciju da će danas biti donesena tužilačka odluka.

”Nisam imao prevelika očekivanja. Radi se o krivičnoj prijavi koju je javnost u Holandiji, po meni, mnogo ozbiljnije uzela nego građansku parnicu protiv države Holandije. No, sud je odlučio da neće podići optužnicu protiv njih”, kaže Nuhanović, pojašnjavajući da je prijava protiv Karremansa i ostalih podnesena prije tri godine.

Ističe kako nije poenta u tome da li će Thom Karremans i ostali snositi posljedice i biti krivično gonjeni za svoja nedjela, već da se dozna istina.

”Ja sam samo tražio istinu, potvrdu istine koja se zaobilazi 18 godina. Ponovo to rade. Tragedija je u tome što i državne institucije Holandije, kao što je Tužilaštvo u Arnhemu, prenose lažne informacije u vezi sa događajima u Srebrenici. Sve to služi kako bi se napravio alibi za Karremansa i ostale. To me ponovo razočaralo i povrijedilo”, rekao je Nuhanović za agenciju Anadolija.

Nadalje, Nuhanović dodaje kako postoji srpski lobi koji ”pokušava da relativizira sve zločine i da historiju piše na jedan drugi način”.

”To donekle mogu da shvatim, jer se s tim suočavamo ovdje u BiH svaki dan. Ali, kada se tako nešto dogodi od zapadne, demokratske države, koju mi smatramo boljim dijelom svijeta, onda je to, zapravo, pravo razočarenje. I 18 godina nakon događaja u Srebrenici oni i dalje rade istu stvar, a to je zataškavanje genocida u Srebrenici predočavanjem lažnih informacija”, ističe Nuhanović.

Kao primjer za svoje tvrdnje navodi ocjene u saopćenju Tužilaštva u Arnhemu da su srpski autobusi ušli u bazu UN-a u Potočarima kod Srebrenice, iako svjetska javnost zna da su Holanđani zapravo istjerali 5.000 Srebreničana iz svoje baze, te da su srpski autobusi bili ispred spomenutog objekta. Nakon toga mnogi Srebreničani su ubijeni. Cilj je, kako pojašnjava, Holanđane predstaviti kao puke posmatrače u Srebrenici.

Da apsurd bude veći, holandski tužilac je praktično optužio porodicu Hasana Nuhanovića da su htjeli krivotvoriti dokumente UN-a kako bi ostali u bazi i spasili živote. Po toj verziji, Holanđani to nisu dozvolili štiteći standarde UN-a!? Hasan Nuhanović odlučno dobacuje sve ove navode kao dokaz besramnog pokušaja zataškavanja istine.

Nuhanović najavljuje borbu za istinu. Ostaje mu mogućnost podnošenja žalbe na odluku tužioca u Holandiji te postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburgu. No, ujedno, on se pita da li će i narednih 10-tak godina provesti na sudovima i da li će dočekati sudsku potvrdu istine.

 

 

Source: Anadolu Agency / Faruk Vele