Adnan Ćatić alias Felix Sturm dobija novu šansu?

Bivši superšampion u srednjoj kategoriji Adnan Ćatić (Felix Sturm) mogao bi uskoro imati šansu da vrati izgubljenu titulu. Naime, Sturmov nedavni protivnik Sam Soliman je u posljednjoj borbi bio dopingovan.

Kada je njemački bokser bosanskohercegovačkog porijekla Adnan Ćatić alias Felix Sturm početkom februara izgubio od Sama Solimana, odmah se počelo govoriti o kraju njegove bokserske karijere. Sturm je tada u ring ušao sa Australijancem u nadi da će ga pobijediti i dobiti priliku da izazove šampiona Daniela Geala (IBF). Međutim, nakon 12 rundi je Sturm, odlukom sudija, iz ringa izašao kao gubitnik. Meč sa Gealom je nakon tog poraza ostao pusta želja.

Sada bi se cijela stvar mogla odvijati sasvim drugačije. List „Bild“ je u subotu (2.3.2013) objavio da je Soliman bio pozitivan na doping. „U subotu sam od agencije za antipoding „NADA“ dobio pismo u kojem piše da je Soliman pozitivan na A-probu. Radi se o kontroli urina kojeg je Soliman dao nakon borbe. Dokazano je da je u urinu bilo dizajnirane droge. Šokiran sam i odmah sam obavijestio svjetski savez”, izjavio je Thomas Pütz, predsjednik Njemačkog bokserskog saveza (BDB).

Soliman je na ovu vijest odmah reagovao. „Navodi da sam koristio doping su čista glupost i uvreda“, napisao je Soliman na Twitteru. Njegov menadžer David Stanley je također odbacio takve navode. Sa druge strane je Sturm uvjeren u krivicu svog protivnika. “Soliman prestani lagati ljude i poštedi se B-probe”, poručio je putem Twittera Felix Sturm.

Da li će pravda pobijediti?

Sturm također navodi da je Soliman mislio da se sredstva za doping ne mogu dokazati u urinu nego samo u krvi. “Prilikom posljednjeg meča je uz Solimana cijelo vrijeme bio ljekar koji je bio zadužen za doping. Sada znam zašto je bio uz njega”, kaže Sturm.

Neposredno prije meča je Solimanov tim Sturmu predbacivao da se dopinguje. “Prije meča je tražio da mi se nekoliko puta kontroliše krv. Cijela stvar je žalosna”, kaže Sturm.

U meču protiv Solimana je Ćatić bio precizniji, a Soliman aktivniji

Ukoliko bi meč, u kojem je Sturm poražen, bio naknadno poništen, Ćatić bi mogao ući u ring sa Gealom. “Najpravdenije bi bilo kada bi Sturm dobio novu šansu. Ova slučaj se može uporediti sa Axelom Schulzom i Francoisom Bothaom”, kaže Pütz. Taj meč je naknado poništen pošto je kasnije dokazano da južnoafrikanac bio dopingovan.

Sturmov menadžer Roland Bebak se nada da će pravda pobijediti i da će Felix Sturm dobiti novu šansu. Sturma je u septembru prošle godine sa trona svjetskog prvaka u srednjoj kategoriji (WBA) skinuo Daniel Geal. Sturm je tada imao namjeru objediniti naslove svjetskog prvaka u verzijama WBA i IBF.

 

 

Source: DW/ Mehmed Smajić