Javni poziv u pogledu Popisa stanovništva u BiH 2013 godine

Zahtjev u ime Sjevernoameričkih Bošnjaka da Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine izbriše religijsku odrednicu “musliman“ iz sekvenci o nacionalnom izjašnjavanju Bošnjaka. Zahtjev da Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine i njen direktor Zdenko Milinović dosljedno i striktno poštuju Ustav Republike Bosne iHercegovine, čl.7. stav 8. koji eksplicitno zahtijeva da se odrednica “Musliman“ svugdje i bez izuzetka ima zamijeniti odrednicom “Bošnjak“, kao jedinim autentičnim historijskim nacionalnim imenom autohtonog naroda koji već milenijumima živi na tlu Bosne i Hercegovine, te da u pripremi upitnika o nacionalnoj pripadnosti i svih ostalih materijala vezanih za popis Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine  osim zakonskih propisa poštuje i naučne standarde demografske metodologije, tako što će u ovom smislu isključiti sve regionalne odrednice iz konteksta nacionalne, odnosno, etničke pripadnosti građana Bošnjaka

JAVNI POZIV SJEVERNOAMERIČKIM BOŠNJACIMA U POGLEDU POPISA STANOVNIŠTVA U BOSNI I HERCEGOVINI 2013. GODINE

U ovom veoma bitnom momentu za bošnjački narod veoma je važno da američki i kanadski Bošnjaci jasno odgovore na izazove koji nosi popis stanovništva u Bosni i Hercegovini. Popis stanovništva treba shvatiti kao svojevrsni pečat neovisnosti, samostalnosti Bošnjaka kao nacije koji imaju vlastitu historiju, tradiciju, kulturu, jezik, duhovnost i državu, koji je autohtoni bosnaskohercegovački narod. Jasnim opredjeljenjem na popisu stanovništva – Bošnjak i bosanski jezik, Bošnjaci dobivaju nacionalnu, statističku i političku potvrdu kao nacije, a ne samo kao vjerske zajednice.

Prema trenutnim zakonskim propisima bosanskohercegovačka dijaspora će biti popisana elektronski ili poštom, ali ona neće ući u konačan broj žitelja Bosne i Hercegovine, već će se tretirati kao državljani van države, a također neće biti popisana pokretna i nepokretna imovina. Elektronski ili poštanski popis dijaspore nema onu snagu uključenja dijaspore u strukturu stanovništva Bosne i Hercegivine, a to je ona struktura koja odlučuje o strateškim odlukama koje se tiču budućnosti države Bosne i Hercegovine. Zato bošnjačke organizacije u Sjevernoj Americi pozivaju američke ikanadske Bošnjake da po mogućnosti odu u Bosnu i Hercegovinu i budu prisutni na popisu jer će moći pored sebe upisati i druge bliže članove porodice, što znači da će biti upisani kao žitelji Bosne i Hercegovine. Pored nacionalne, jezičke i vjerske odrednice, biće upisana i imovina građanaUpravo iz tih razloga bio bi poželjan dolazak barem jednog člana domaćinstva u Bosni i Hercegovini u periodu od 01. – 15. oktobra kada će biti održan popis.

Sjevernoamerički Bošnjaci odmah trebaju poćeti sa: otvaranjem procesa bošnjačkog jedinstva u osnovnim pitanjima bošnjačke nacionalne bitnosti i bitisanosti, otvaranju procesa jedinstvenog, zajedničkog nastupa pred faktorima američkog i kanadskog društva i otvaranju procesa jačanja ekonomske solidarnosti i pomoći radu bošnjačkih organizacija. Jer Bošnjaci će imati onu poziciju, onaj uticaj i onaj značaj, koliko se budu organizovali, koliko budu brinuli jedan o drugom i koliko budu zajednički, jedinstveno  nastupali.

Prof. Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

 Mr. Haris Alibašić
Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

 Sanja Seferović-Drnovšek, J.D, MEd,
Direktor Bosanko američkog insituta za genocide i edukaciju