Viktoria pobijedila Želju 2:1 i plasirala se dalje

Željezničar je u uzvratnoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka poražen na Koševu od Viktorije Plzen. Bilo je 2:1 za goste. Pogotke za češki tim postigli su Wagner i Petržela, dok se u strijelce kod domaćih upisao Jamak.Utakmica je odigrana u sjajnom ambijentu, domaće je bodrilo oko 18 hiljada navijača. Gosti su došli u vodstvo već u 5. minuti. Čuvar mreže Plavih Adnan Hadžić slabo je intervenisao, lopta mu je prošla kroz noge, a Wagneru nije bilo teško da pogodi praznu mrežu.


Nakon primljenog pogotka domaći su krenuli ofanzivnije ka golu Čeha. Igrao se 10. minut kada se povrijedio Benjamin Čolić koji je morao napustiti teren. Zamijenio ga je Mladen Zeljković.

U 20. minuti Viktoria je ostala sa deset igrača. Prochazka je na ivici šesnaesterca oborio Adilovića i zaradio je crveni karton. Plavi iz tog slobodnjaka nisu ozbiljnije ugrozili goste.

Jamak vratio nadu


U 30. minuti bilo je 0:2. Svraka je izgubio loptu na nekih 25 metara, Kolar je uposlio Petrželu, koji zaobilazi Hadžića i postiže pogodak. Iako su nogometaši tima sa Grbavice tražili ofsajd, sudija je pokazao na centar.
Posljednjih petnaest minuta prvog dijela domaći su krenuli snažno. U 33. minuti Kerla je oprobao svoj šut, ali je lopta zakačila jednog igrača Viktorije i odbila se u korner.

Nermin Jamak je u 41. minuti pokušao iz slobodnjaka, ali bez uspjeha. U posljednjim trenucima prvih 45 minuta Adilović je nakon kornera glavom direktno pogodio golmana gostiju.

Ipak, Jamak je bio precizniji smao minut poslije. Sjajno je glavom matirao Kozačika na asistenciju Selimovića. To je izazvalo veliko slavlje domaćih navijača.

Vodstvom gostiju od 2:1 okončano je prvo poluvrijeme.

Česi se branili u nastavku


Izabranici Amara Osima nastavili su atakovati ka golu češkog prvaka u drugom dijelu. Kerla je u 50. minuti nakon kornera pokušao glavom, ali nije bio precizan. Tim iz Plzena igrao je potpuno defanzivno.

Ništa se nije dešavalo do 63. minute kada šutirao Jamak sa neki 20 metara. Lopta je otiša pored gola.

Igrao se 66. minut kada je Škaljića zamijenio napadač Bajić. Strateg domaćih sve karte bacio je u napad. Plavi su konstantno vršili pritisak, ali nisu uspjeli da pronađu put do mreže Kozačika.

U 80.minuti Riad Bajić je šutirao sa velike udaljenosti, a lopta je otišla preko gola. Adilović je u 85.minuti imao veliku priliku, ali je loše šutirao. Rezultat se nije promijenio, Viktoria je izdržala pritisak i plasirala se dalje.

Ipak, Plavi su pokazali veliku borbenost, želju i htijenje i ne može im se ništa zamjeriti.

Source: Klix.ba/Edin Isanović/Foto: Feđa Krvavac