Konvoj s 409 tabuta stigao u Potočare

Konvoj s 409 tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genodica u Srebrenici koji je jutros krenuo iz Visokog, nakon prolaska kroz glavni BiH i odavanja počasti žrtvama od više hiljada građana Sarajeva, stigao je u Potočare gdje će 11. jula biti obavljena kolektivna dženaza i ukop, javio je novinar agencije Anadolija.

Konvoj je u Potočarima dočekalo više hiljada članova porodica ubijenih Srebreničana na mjestu nekadašnje Fabrike akumulatora. Građani su tu formirali dvije kolone kako bi, jedan za drugim redom, tabute unijeli u jednu od hala bivše fabrike u toku rata korištene kao glavni štab holandskih vojnika koji su služili pri snagama UN-a u zaštićenoj zoni Srebrenica.

Posebno tugu kod prisutnih izazvao je najmanji dosad izrađeni tabut sa posmrtnim ostacima najmlađe žrtve genocida u Srebrenici, novorođene kćerke Have Muhić. Veliki broj građana okupio se najprije oko tabuta sa posmrtnim ostacima novorđenčeta, gdje su odali počast, kako su kazali, najmlađoj žrtvi najveće tragedije moderne Evrope, genocida nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine.

Pripreme za dženazu 11. jula u Potočarima su završene. Kako javlja novinar agencije Anadolija, tabuti će ostati do sutra navečer u hali bivše Fabrike akumulatora, a onda će biti prenešeni na rukama članova porodica do mjesta predviđenog za klanjanje kolektivne dženaze namaza i mjesta ukopa na mezarju u okviru Memorijalnog centra Potočari.

Također, do sutra navečer, hala u kojoj su smješteni tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, među kojima je najstarija žrtva rođena 1919. godine, kao i posmrtni ostaci 44 maloljetna dječaka, ostat će otvorena za rodbinu i prijatelje i sve one koji se žele molitvom ili na drugi način oprostiti od žrtava.

 

Source:klix.ba