Saopćenje za javnost povodom deklaracije NSRS u BiH

Povodom deklaracije Narodne skupštine manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini kojom se po zna koji put želi revidirati historija i izokrenuti historijske činjenice o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu, genocidu nad njenim građanima i prekvalifikovati agresija od strane Srbije i Crne Gore na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu u građanski sukob, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida, Kanada izdaju slijedeće:

Saopćenje za javnost

“Mi Srbi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugoga, lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, laž je vid našeg patriotizma, lažemo stvaralački, maštovito inventivno…, laž je srpski državni interes, laž je u samom biću svakog Srbina. Srbe je toliko puta spašavala laž…” akademik, Dobrica Čosić.

U duhu oca “srpske nacije”, Narodna skupština manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini svojom deklaracijom nastoji obmanuti čitav svijet, i donošenjem takozvane deklaracije o karakteru rata, Narodna skupština manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini, očigledno namjerava negirati i izokrenuti historijske činjenice agresije na državu Bosnu i Hercegovinu, čiji krajnji cilj je još jednom negirati genocid počinjen u Srebrenici i Bosni i Hercegovini koji je dokazan i kao takav osuđen od strane internacionalnih i nacionalnih sudova.

Politika agresije i genocida iz devedestih godina se očigledno nastavlja drugim sredstvima ali sa istim ciljem. Deklaracija je samo potvrda te politike. Mnogo puta do sada smo čuli izjave političkih predstavnika srpskog naroda da njihova krivica nije kolektivna nego individualna. Ovom deklaracijom parlamentarci Narodne skupštine manjeg entiteta upravo žele staviti krivicu na čitav srpski narod, što i jeste istina. Ono što je poražavajuće je da se nijedna politička stranka u manjem entitetu nije distancirala od projekta Srpske akademije nauka i umjetnosti, to jest kreiranja velike Srbije. Želi se nametnuti laž u skladu sa teorijom “oca nacije” da je agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu bio posljedica raspada Jugoslavije. Naprotiv istina je da je agresija na Bosnu i Hercegovinu posljedica pokušaja stvaranja velike Srbije, projekta iz kuhinje Srpske akademije nauka i umjetnosti. Ima nešto sa čime se slažemo u deklaraciji, a to je da je međunarodna zajednica kriva za posljedice agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, kriva je zato što je u Dejtonu prihvatila zločince za pregovarače, zločince koji su kreatori i izvršioci genocida, i što je nagradila rezultate agresije i gernocida. Jedini valjani naučni i pravni dokument koji govori o sudski dokazanim zločinima agresije i genocida je više od hiljadu godina zatvora koji su dobili osuđeni srpski ratni zločinci na Internacionalnom krivičnom tribunalu za područije bivše Jugoslavije.

Kao glas preživjelih žrtava I svijedoka agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima pozivamo bošnjačke predstavnike da ne učestvuju u radu Narodne skupštine manjeg entiteta dok se deklaracija ne povuće.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida, Kanada još jednom želi podsjetiti da je agresivni i genocidni karakter napada na Republiku Bosnu i Hercegovinu, određen i potvrđen konačnim presudama internacionalnih i nacionalnih sudova.

Hamdija Čustović
Predsjednik Kongresa bošnjaka Sjeverne Amerike

Emir Ramić
Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada